16:12 / 31.05.2021.

Autor: Davor Meštrović/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Kazališni kutak: Dani satire i dvostruki Krleža

"Aretej" i "U agoniji"

"Aretej" i "U agoniji"

Foto: HNK Zagreb / HRT

U ovotjednom kazališnom kutku najavili smo 45. Dane satire Fadila Hadžića koji će se od 4. do 26. lipnja održati u Satiričkom kazalištu Kerempuh u Zagrebu, a za idući tjedan u  HNK Zagreb pripremaju se premijere čak dva kazališna komada Miroslava Krleže - "Aretej" i "U agoniji".

Pogledajte Kazališni kutak emisije Dobro jutro, Hrvatska u kojem smo o Danima satire razgovarali s ravnateljem Kerempuha Romanom Šuškovićem-Stipanovićem i izbornicom festivala Jelenom Kovačić, a dvostrukog Krležu u HNK-u samo najavili u društvu redatelja Ivice Buljana i scenografa Dalibora Martinisa:

Dani satire Fadila Hadžića međunarodni je kazališni festival koji promiče najkvalitetnije satirične i komediografske predstave iz Hrvatske i inozemstva.


U sklopu ovogodišnjeg izdanja festivala bit će izvedeno 14 predstava, i to iz Zagreba, Splita, Rijeke, Beograda, Ljubljane, Banja Luke i Mostara, prema odabiru izbornice Jelene Kovačić. O festivalskim nagradama odlučivat će tročlani žiru u sastavu - Bojana Radović, Ivana Krizmanić i Matko Botić.


Što se tiče dvostrukog uprizorenja Krleže u HNK-u, Lauru Lenbach iz drame U agoniji glumi Nina Violić, baruna Lenbacha i Ivana Križovca utjelovljuju Krešimir Mikić i Livio Badurina, a rusku groficu Madlen Petrovnu glumi Ksenija Marinković.


Apatride, europske medicinske disidente u političkom egzilu iz drame Aretej igraju Alma Prica i Ksenija Marinković, naslovnog Areteja glumi Milan Pleština dok Jadranka Đokić igra njegovu ženu, Liviju Ancilu. Rimske vojnike iz ranog kršćanstva te ugledne liječnike iz vremena fašizma glume Lana Barić, Mislav Čavajda, Vlasta Ramljak, Vanja Matujec, Dušan Bućan, Damir MarkovinaFilip Vidović, Ivan Colarić, Marin Klišmanić i Tin Rožman


Prvi put na sceni HNK scenografiju radi čuveni konceptualni umjetnik Dalibor Martinis, dramaturgiju i adaptaciju teksta Vid Adam Hribar, kompozitor je Mitja Vrhovnik Smrekar. Kostimi su kreacija Ane Savić Gecan, a oblikovatelji svjetla i videa su Sonda Trinajst i Toni Soprano Meneglejte. Asistent redatelja je Patrik Sečen dok je asistentica scenografije Andrea Lipej.


Premijera je 8. lipnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!