Kazališni kutak: veliki izazovi za HNK Zagreb

05.07.2021.

12:19

Autor: Davor Meštrović/Dobro jutro, Hrvatska/Hina/V.M./HRT

Giorgio Surian i Leonard Jakovina

Giorgio Surian i Leonard Jakovina

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Prošli je tjedan predstavljena nadolazeća kazališna sezona 2021./2022. u HNK Zagreb. Jedno je od rijetkih kazališta u svijetu koje je bilo otvoreno gotovo cijelu sezonu. 

Intendantica Dubravka Vrgoč tim je povodom poručila da će kazališnu sezonu 2021./22. Učiniti mjestom ponovna otkrivanja stvarnog života koji smo u mjesecima pandemije potisnuli.


- Ponudit ćemo priče koje su nam bliske, koje ne opterećuju nego pomažu, lokalne priče s univerzalnom porukom, rekla je Vrgoč.


Čini se da se baletni i operni ansambl susreo s najviše izazova pa smo zato u Kazališnom kutku emisije Dobro jutro, Hrvatska ugostili ravnatelja opere HNK Zagreb Giorgija Suriana i ravnatelja baleta HNK Leonarda Jakovinu koji su predstavili programe koji se s nestrpljenjem očekuju:

Tri baletne premijere, četiri operne


Ravnatelj Baleta HNK Leonard Jakovina istaknuo je da je protekla sezona bila iznimno teška za baletni svijet, ali da je ansambl dao sve od sebe kako bi na neki način održao formu.


Optimizma, pak, ne nedostaje - baletni ansambl priprema tri premijerna naslova koje sadržajno povezuju unutarnje oscilacije ljudskih osjećaja - patnja, ljubav, sreća.


Tako će prva premijera u novoj sezoni biti "Decadance" s kojom HNK-u u goste dolazi veliki izraelski koreograf Ohad Naharin, kreator plesnog jezika Gaga koji izvode samo najbolje plesne kompanije na svijetu, što je zagrebačkom kazalištu dodatno priznanje, ističe Jakovina.


Druga premijera bit će "Giselle" španjolskoga koreografa i internacionalne baletne zvijezde Joséa Carlosa Martineza, koja je trebala biti izvedena u ovoj sezoni, ali zbog pandemije to nije bilo moguće. Premijerni ciklus završit će praizvedbom baleta "Gospođa Bovary" u koreografskom viđenju Valentine Turcu.

Novi ravnatelj Opere Giorgio Surian najavio je da će nova sezona biti otvorena Puccinijevom "Lastavicom" koju je i sam Giacomo Puccini, zbog noviteta u orkestraciji i zborskim dijelovima, smatrao svojim najboljim djelom. Operu će režirati svjetski poznati umjetnik iz Argentine Hugo de Ana, koji će režirati i treću po redu opernu premijeru - novu zagrebačku "Traviatu" Giuseppea Verdija.


Druga premijera u sezoni bit će "Evgenij Onjegin" Petra Iljiča Čajkovskog pod ravnanjem Mikhaila Sinkevicha i u režiji Yuriha Lapteva, a četvrta "Mali dimnjačar" Benjamina Brittena, namijenjena prvenstveno djeci, ali i odraslima.


Surian je napomenuo da su, slučaju pandemijskih restrikcija, pripremljene i rezervne varijante koje podrazumijevaju premijere djela s manje sudionika poput dviju komornih opera - Salierijeve "Prima la musica poi le parole" te Menottijeve opere "Medium".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!