Kazališni kutak: Gavella, HNK Osijek, Cynthia Hansell Bakić

20.09.2021.

15:27

Autor: Davor Meštrović/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Cynthia Hansell Bakić

Cynthia Hansell Bakić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U novom izdanju Kazališnog kutka govorimo o prvoj ovosezonskoj premijeri u Gavelli, 115. sezoni osječkog HNK-a te odlasku naše promadone Cynthije Hansell-Bakić.

Pogledajte snimku Kazališnog kutka emisije Dobro jutro, Hrvatska:

Gavella: premijera teksta ovjenčanog Nagradom Olivier 


Prva ovosezonska premijera GK Gavelle bila je petak u CEKATE-u na Trešnjevci, a radi se o komadu "The Pillowman - Čovjek Jastuk". Uz Nagradu Olivier za najbolju novu dramu, tekst je ovjenčan i Nagradom New York Drama Critics' Circle za najbolju novu stranu dramu, dvjema Nagradama Tony i mnogima drugima.


"Čovjek Jastuk" je jedan od onih tekstova koji nas istodobno uznemiruje i uzbuđuje, nepredvidljivo i drsko, brutalno i nježno, zavodljivo i odbojno. McDonagh ima dar i sposobnost da nas nagovori da uskočimo u "vlak smrti" kojim nas je odlučio povesti u mrak gdje će nas, vođene šinama krimi-zapleta i uronjene u izmaglicu gothic-atmosfere, ostaviti bez daha, nasmijavajući nas i strašeći.

115. sezona HNK Osijek


Osječki HNK ulazi u 115. sezonu. U očekivanju novih epidemioloških preporuka vezanih za povratak publike u kazalište, istaknuto je koliko je važno da svi članovi ansambla budu cijepljeni. 


Geslo nove sezone je "Svako sjedalo je bitno", a osnovni cilj je realizirati svih 6 premijernih naslova od kojih su po 3 dramske i glazbene predstave.


Za 4. listopada najavljena je premijera teksta "Zmajevi koji ne lete" Ivane Šojat - radi se o propitivanju prevencije ovisnosti kod mladih.


"San ljetne noći" stiže, pak, koncem listopada, a najavljeni su i sljedeći naslovi: Racinova "Fedra" u režiji Roberta Raponje, „Orašar" u koreografiji Dinka Bogdanića, "Arlecchino" i "Gianni Schicchi" - dvije jednočinke u koprodukciji s riječkim HNK, te "Samson i Dalila" i koncert klasične glazbe.

Odlazak operne dive Cynthije Hansell Bakić 

Nakon duge i teške bolesti u Zagrebu je u 73. godini umrla istaknuta sopranistica, primadona Cynthia Hansell Bakić. Ispraćena je u krugu obitelji, a na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, ovoga četvrtka, 23.09. u 12.00 sati, u dvorani Blagoje Bersa bit će prigoda za sve njene kolege i poštovatelje za oproštaj.

Cynthia Hansell Bakić, Amerikanka i hrvatska nevjesta u Split je došla živjeti s 22 godine. Odrasla je u Virginiji u SAD-u, a pjevanjem se bavila još kao dijete.

Debitantski nastup imala je na Peristilu, 1971. godine, kao Leonora u Trubaduru, a tada je upoznala i svog supruga. Tijekom svoje bogate karijere tumačila je više od 60 glavnih uloga.

Bila je profesorica pjevanja na Umjetničkoj akademiji u Splitu i Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Nesvakidašnja života priča i velika umjetnička karijera Cynthie Hansell-Bakić zabilježena je u monografiji naslova Vissi d'arte, vissi d'amore što je prvi stih slavne arije/molitve iz opere Tosca, a bio je to i životni moto primadone. Monografiju je napisala Marija Barbieri.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!