Umrla primadona Cynthia Hansell-Bakić

12.09.2021.

14:42

Autor: I.J./V.M./HR1/HRT

Cynthia Hansell-Bakic

Cynthia Hansell-Bakic

Foto: Željko Hladika / PIXSELL

Nakon duge i teške bolesti u Zagrebu je danas u 73. godini umrla istaknuta sopranistica, primadona Cynthia Hansell-Bakić, priopćila je njezina obitelj.

Prvakinja Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu rođena je u Sjedinjenim Državama, a pjevanje je studirala na Konzervatoriju u Bostonu


Godine 1971. debitirala je u Splitu. Bila je profesorica pjevanja na Umjetničkoj akademiji u Splitu i Muzičkoj akademiji u Zagrebu. 


Ostvarila je mnoge izvrsne uloge u operama Puccinija, Verdija i drugih skladatelja, za što je dobila i mnogobrojne nagrade i priznanja.


Nesvakidašnja života priča ovjekovječena u monografiji


Nesvakidašnja života priča i velika umjetnička karijera Cynthie Hansell-Bakić zabilježena je u monografiji naslova Vissi d'arte, vissi d'amore što je prvi stih slavne arije/molitve iz opere Tosca, a bio je to i životni moto primadonne. Monografiju je napisala Marija Barbieri.


Sopranistica Cynthia Hansell Bakić, operna diva, Amerikanka i hrvatska nevjesta u Split je došla živjeti sa samo 22 godine. Odrasla je u Virginiji u SAD-u, a pjevanjem se bavila još kao dijete, pa je već kao 11-godišnjakinja imala zavidnu zbirku nagrada. 


Debitantski nastup imali je na Peristilu, 1971. godine, kao Leonora u Trubaduru, a tada je upoznala i svog supruga. 


2013. velikim je koncertom u splitskom HNK-a proslavila 40 godina karijere.


Tijekom svoje bogate karijere tumačila je više od 60 glavnih uloga.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!