Kazališni kutak: Maja Bezjak - iznimna osobnost hrvatskog baleta

23.08.2021.

15:41

Autor: Davor Meštrović/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Maja Bezjak

Maja Bezjak

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

1962. godine u Zagrebu je praizvedena integralna verzija baleta "Labuđe jezero", a Maja Bezjak bila je naša prva "labudica". Još je puno razloga da bolje upoznamo tu izvanrednu osobnost naše baletne scene koja je ovih dana proslavila 90. rođendan. 

U Kazališnom kutku emisije Dobro jutro, Hrvatska razgovarali smo s tom uglednom balerinom, koreografkinjom i kritičarkom:

Maja Bezjak balet je učila kod najboljeg baletnog pedagoga toga vremena Milorada Jovanovića. Od 1959. bila je solistica Baleta HNK-a u Zagrebu, 1960-ih usavršavala se i nastupala u Parizu i drugdje u Europi, a 1967. vratila se u Zagreb.


Kao koreografkinja surađivala s HNK-om i HTV-om, a bavila se, kako navodi Hrvatska enciklopedija, i plesnom pedagogijom, pisala članke i studije, te objavila je knjigu autobiografskih zapisa Na vršcima prstiju (2007) i zbirku kritika, eseja i razgovora Baletna večer da, ali kakva? (2012).


Rođena je prije Drugog svjetskog rata, pa je bilo zanimljivo doznati kako je izgledalo njezino djetinjstvo:


- Bilo je to dječje carstvo, kao riba u vodi mi je išao balet. No, mnoge su djevojčice nestajale preko noći, a ja bih uskakala. To sam o jako teško preživljavala, prisjeća se Maja Bezjak.


5. travnja 1962. ulazi u povijest kao prva interpretatorica Bijelog i Crnog labuda.


Bijeli kostim ju je namučio jer je bio „strašno težak od mnoštva naboranog tila i volančića, jer u to doba još nije bilo laganog koluta koji bi podržavao pačku, a Zaharov je tražio da ona bude bogata i malo duža pa je zanosio svojom težinom pri okretima i skokovima" ali je crni bio lagan i elegantan.


Lijepu je suradnju ostvarila s tadašnjom Televizijom Zagreb  - radila je s legendama Mladenom Raukarom i Milanom Grgićem.


- Izvela sam balet u žive prostore, van, imala sam puno mašte i televizija mi je dala prigodu, kaže Maja Bezjak.


I danas vozi automobil, a dobru formu, kako kaže, održava čišćenjem dvorišta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!