Kazališni kutak: premijere Ayckbourna i Harmsa, festival Monok@

25.10.2021.

15:04

Autor: Davor Meštrović/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

"Play Harms ili sasvim obične besmislice"

"Play Harms ili sasvim obične besmislice"

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U ovotjednom Kazališnom kutku najavili smo Festival monodrame Monok@ u Krapinskim Toplicama, te dvije premijere - u zagrebačkom KNAP-u izvode predstavu "Play Harms ili sasvim obične besmislice", a Gradsko kazalište Požega na Sceni Vidra u Zagrebu izvodi premijerno vlastitu predstavu „Guja u njedrima"  Alana Ayckbourna.

Pogledajte snimku Kazališnog kutka emisije Dobro jutro, Hrvatska:


Festival Monok@


6. festival monodrame Monok@, koji će se održati u Krapinskim Toplicama, predstavio je izbornik programa Darko Putak, koji je najavio tri gostovanja. U četvrtak tako stiže "Vla vla Vlajland cabaret" Ecije Ojdanić, u petak slijedi "Povijest moje gluposti" Željka Vukmirice, a u petak monodrama Po istinitom događaju" Pere Juričića


Sve predstave počinju u 20 sati i održavaju se u Domu kulture Krapinske Toplice.


KNAP: duhovita predstava puna bizarnih i besmislenih situacija


Nakon nekoliko odigranih pretpremijera, kazalište KNAP najavljuje premijeru predstave "Play Harms ili sasvim obične besmislice", koja će se održati 30. listopada u 20 sati. 


- Ta iznimno duhovita predstava puna bizarnih i neopisivo besmislenih situacija šarmirati će svakog gledatelja, ističu iz KNAP-a.


Iako se temelji na tekstovima ruske avangarde s početka 20. stoljeća, situacije u kojima se glumci nalaze korespondiraju s aktualnim vremenom.


- Besmisao i apsurd koji nas okružuje i diktira nam živote u posljednje vrijeme, razlikuje se od onog kojega Harms opisuje u svom djelu, samo u površinskim detaljima, dok mu srž ostaje ista, napominje autorska ekipa koju predvodi redatelj Boris Kovačević


Daniil Harms je satiričar rane sovjetske ere na čije je stvaralaštvo utjecao nadrealizam, apsurd i zaumno pisanje. Većina njegovih djela izdana je u tajnosti.


Jedan je od najizvođenijih britanskih komediografa


Gradsko kazalište Požega u petak i subotu na Sceni Vidra u Zagrebu izvodi premijerno vlastitu predstavu  „Guja u njedrima" Alana Ayckbourna u režiji Rajka Minkovića.


Sir Alan Ayckbourn (rođen 1939.) jedan je od najizvođenijih i najuspješnijih britanskih komediografa koji je do sada napisao više od osamdeset komedija i gotovo sve su punile dvorane i uveseljavale publiku desetljećima. 


Nagrađivan, hvaljen od kritike i publike, Ayckbourn je postao sinonim za engleski humor, za britku duhovitu komediju karaktera i situacije.


- Namjera je bila okupiti kvalitetne ljude, dijelom naše Požežane i napraviti dobru predstavu s kojom ćemo se predstaviti široj publici i time okrenuti kazalište u novom smjeru k profesionalizaciji u produkcijskom i kadrovskom smislu. Spajanjem Požežana i ostalih suradnika u predstavi „Guja u njedrima" cilj je predstaviti se i približiti zagrebačkoj publici, a samim time i ostalim kazalištima, ističe ekipa predstave.


U predstavi nastupaju Ines BojanićJasna Palić Picukarić Hana Hegedušić u alternaciji s Ružicom Maurus.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!