Kazališni kutak: premijere u Žar ptici, Gavelli i HNK Split

03.05.2021.

17:56

Autor: Davor Meštrović/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Posjet stare dame

Posjet stare dame

Foto: GK Gavella / HRT

U Kazališnom kutku ovaj put najavljujemo čak tri premijere: u zagrebačkoj Žar ptici u četvrtak je na rasporedu premijerna izvedba komada „Mama, ja sam pozelenio“, ansambl Gavelle će u KUC Travno, također u četvrtak, premijerno izvesti „Posjet stare dame“, a Balet HNK Split za subotu najavljuje premijeru „Esmeralde“.

Pogledajte Kazališni kutak emisije Dobro jutro, Hrvatska:

Žar ptica: mjuzikl o zdravlju mladih


Nakon što su u našem studiju Dunja Fajdić i Bojan Jambrošić otpjevali song "Tango Mango" iz nove predstave zagrebačkog kazališta Žar ptica „Mama, ja sam pozelenio“, pridružila im se redateljica predstave Marijana Matoković


Od njih smo doznali da Žar ptica, nakon predstave o vršnjačkom nasilju, nastavlja progovarati o društveno angažiranim temama vezanim za probleme odrastanja djece. Među njima je svakako i problem nedovoljne tjelesne aktivnosti školske djece te posljedično i prekomjerne tjelesne mase i debljine.


- Istraživanje Europske inicijative praćenja debljine u djece, Hrvatska 2018./2019. (CroCOSI) pokazuje da 35% djece u dobi izmedu 8 i 9 godina ima problema s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom. Na nacionalnoj razini problem s debljinom izraženiji je kod dječaka i iznosi 17,8 % u odnosu na 11,9 % kod djevojčica, ističu iz Žar ptice.


Autor glazbe je Bojan Jambrošić, koreografkinja Tihana Strmečki te scenografkinja i kostimografkinja Irena Kraljić, a - kako ističe cijela ekipa - želja im je bila "na zabavan otkačen način i kroz simpa ljubavnu priču, govorili o mijenjanju loših životnih i prehrambenih navika."

Dunja Fajdić i Bojan Jambrošić

Dunja Fajdić i Bojan Jambrošić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Gavellina "stara dama" u "posjetu" KUC-u Travno


Nakon studijskog gostovanja ekipe iz Žar ptice, u Kazališni kutak se iz KUC-a Travno uključila redateljica nove predstave Gavelle Dora Ruždjak Podolski i protagonistoica "Posjet stare dame" Jelena Miholjević od kojih smo doznali sve o dislociranoj premijeri kazališta Gavella.


Struktura teksta Friedricha Dürrenmatta "Posjet stare dame" nalik je, naime, trileru: 


- Možemo ju doživjeti kao vlak kojim u prostor devastirane ekonomije stiže glavna junakinja – "stara dama", a u trenutku kad priča dosegne svoju punu brzinu, "Posjet" ne ispušta našu pažnju, ističu iz Gavelle.


Dodaju da se radi o oštroj kritici suvremenog poimanja svijeta, gdje je sve podređeno kapitalu, ali istovremeno i gotovo utopistička priča o razornoj moći ljubavi.


- Na dramaturgu Tomislavu Zajecu i redateljici Dori Ruždjak Podolski, autorskom timu koji stoji iza izuzetne "Črne mati zemle", je da Dürrenmattov predložak izbistri do suvremenosti koju on nesumljivo u sebi nosi te pozove glumački ansambl na igru, poručuju iz kazališta.


Komad u kojem naslovnu ulogu tumači Jelena Miholjević izvodi se u KUC-u Travno gdje je Gavella izmještena zbog posljedica potresa na zgradi u Frankopanskoj ulici.

HNK Split: plesna priča o prekrasnoj Romkinji


U povodu, 29. travnja, Svjetskog dana plesa, originalnu čestitku poslali su plesači Baleta Hrvatskog narodnog kazališta Split. Na splitskim Prokurativama otplesali su plesni broj iz prvog čina baleta Esmeralda kojeg će na velikoj sceni splitskog kazališta premijerno izvesti u subotu 8. svibnja. 


- Esmeralda je klasični balet na glazbu Cesarea Pugnija koji će koreografirati Vasilij Medvedev i Stanislav Fečo. Plesna je to priča o prekrasnoj romkinji Esmeraldi koja se udaje za pjesnika Pierrea Gringoirea, kako bi ga spasila od smrtonosne ruke romskog kralja, stoji u najavi.


Na snimanju spota koji smo vidjeli na kraju Kazališnog kutka sudjelovali su plesači Baleta HNK Split, video je snimio Mario Buličić, a montirala Eva Karpilovska, oboje plesači Baleta HNK Split.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!