Kazališni kutak: Turgenjev u Teatru ITD, Kamov u Rijeci

24.05.2021.

17:39

Autor: Davor Meštrović/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

"Mjesec dana na selu"

"Mjesec dana na selu"

Foto: Teatar ITD / HRT

Premijera najpoznatije drame ruskog pisca Ivana Sergejeviča Turgenjeva „Mjesec dana na selu“, osvrt na „Operu po Kamovu“ u HNK Rijeka, te najave premijera, festivala i gostovanja u Osijeku, Zadru i Splitu - bile su teme našeg novog Kazališnog kutka.

Pogledajte ovotjedni Kazališni kutak emisije Dobro jutro, Hrvatska u kojem smo uoči premijere Turgenjeva u zagrebačkom Teatru ITD, najavljene za srijedu, u studiju ugostili glumicu Lauru Bošnjak, glumca Kristijana Petelina i redateljicu Anastasiju Jankovska, a nakon razgovora u studiju donosimo i reportažu iz Rijeke, s praizvedbe „Opere po Kamovu“:

"Mjesec dana na selu" jedan je od vrhunaca književnog opusa ruskog romanopisca, pjesnika i dramatičara I. S. Turgenjeva. Ta "komedija", prvi put izvedena 1872. godine, priča tipičnu rusku "ladanjsku priču", u kojoj se Natalija, žena bogatog vlastelina, i mlada Vjeročka zaljubljuju u učitelja Natalijinog sina. Tako skrojenu situaciju Turgenjev "puni" pitanjima o smislu ljubavi, umjetnosti, religije...


Igraju Judita Franković, Dean Krivačić, Sven Jakir, Laura Bošnjak i Kristijan Petelin, a redateljica Anastasija Jankovska ističe da se "najbolje osjeća u klasičnim, arhetipskim komadima koji se bave važnim životnih vrijednosti." 


- Volim proživljavati emocije koje su rijetkost u današnjem užurbanom svijetu, napominje redateljica.


Praizvedba opere dvojice Riječana


Praizvedba opere dvojice Riječana, Zorana Juranića i J.P. Kamova, „Opera po Kamovu" prošli je tjedan izvedena u HNK Ivana pl. Zajca. Ne tako davno hrvatsku kulturnu javnost iznimno je zaintrigirao pronalazak ranije nepoznatoga libreta Janka Polića Kamova, što ga je genijalni riječki književnik napisao za svoga brata Milutina Polića, a pronašao ga je i prije petnaestak godina objavio Nedjeljko Fabrio.


Izvedbom, u režiji Caterine Panti Liberovici, ravnao je autor, maestro Zoran Juranić. Predstava je dio programa EPK Rijeka 2020 no zbog epidemiološke je situacije i lockdowna praizvedba je morala biti odgođena.


Tekst libreta Kamov je naslovio „Kad slijepci progledaju", a napisan je prema sadržaju naturalističke drame „Slijepčeva žena" Marijana Derenčina, također rođenog Riječanina.  

Osijek: 28. Susret lutkara i lutkarskih kazališta


SLUK je kazališni festival posvećen isključivo lutkarskoj umjetnosti i to lutkarskoj umjetnosti Hrvatske, a održat će se u Osijeku od 24. do 30. svibnja te okupiti ponajbolja hrvatska lutkarska i dječja kazališta u atraktivnom natjecateljskom i popratnom progamu. Festival Hrvatskog centra UNIMA realizira Dječje kazalište Branka Mihaljevića uz pomoć Akademije za umjetnost i kulturu Osijek, Muzeja Slavonije i Kulturnog Centra.


Split: Teatar uz more 


U Splitu večeras, 24.svibnja, gostuje predstava "Majstori" Kazališta Moruzgva, a u srijedu je na rasporedu komad "I živjele su sretno...?" u produkciji Scene Gorica. Gostovanja se odvijaju u sklopu programa Teatar uz more - novog kazališnog festivala na otvorenome. Organizatori festivala su Kazalište Moruzgva, B GLAD produkcija i Amadeus events. Festival će se održavati na terasi Doma Hrvatske vojske u Lori, a imat će dvije scene - veliku i malu, na kojoj će se odigrati i jedna premijera, te četiri pretpremijere.


Zadar: "Vla Vla Vlajland"

Hit predstava zagrebačkog Kazališta Moruzgva Vla Vla Vlajland cabaret ponovo stiže u HNK Zadar. Ecija Ojdanić u ulozi Vlajne na daskama zadarskog kazališta zaigrat će u srijedu, 26. svibnja u 20 sati. Pisac i redatelj je Ivan Leo Lemo.


- U višestruko nagrađenoj predstavi narodnu feministicu i zdravorazumsku heroinu u obruču patrijarhalnog i tranzicijskog društva, sudbina odvodi, kao i mnoge građane naše zemlje, u Njemačku, ističu organizatori.


Split: premijerni "Kukci"


Ansambl Drame Hrvatskog narodnog kazališta Split premijerno će, u petak 28. svibnja, izvesti dramu Kukci... zaustavljena priča, satiru braće Čapek Iz života kukaca. Redatelj predstave Saša Anočić preminuo je tri tjedna prije premijere. Ansambl predstavu izvodi kao dug preminulom Saši i posvetu zajedničkom radu s njim.


- Ekipi Kukaca Saša Anočić je u naslijeđe, osim gotovih režijskih rješenja za najveći dio predstave, ostavio i energiju zajedništva koja je presudila u odluci da izvedemo predstavu do kraja, rekla je ravnateljica Drame Marina Vujčić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!