Iznenada je preminuo dramski i filmski umjetnik Saša Anočić

05.05.2021.

11:32

Autor: V.M./HRT/Hina

Saša Anočić

Saša Anočić

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

U 53. godini iznenada je umro hrvatski filmski i kazališni glumac i redatelj, te pedagog Saša Anočić. Svojom predstavom Kauboji, postavljenom 2008. u Teatru Exit, napravio je svojevrsnu prekretnicu u kazalištu - ulaznice su se rasprodavale u rekordnom broju, već 2014. predstava je brojala 400. , a 2020. godine 500. izvedbu. 

Saša Anočić rođen je u Osijeku 1968. Glumu je diplomirao na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti.


Nakon studija kao glumac se zapošljava u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, zatim prelazi u Zagrebačko kazalište mladih, a zatim u Kazalište Trešnja gdje je ostvario mnogobrojne zapažene uloge: Strašilo u Čarobnjaku iz Oza, Otac u Mami kao priči, Lumiere u Ljepotici i Zvijeri, Fagin u Oliveru Twistu...


Neko vrijeme bio je i ravnatelj Kazališta Trešnja gdje je i režirao predstave Alisa, Pinocchio i Frankenstein, za koje je uz režiju napravio i dramatizaciju.


Važna dionica Anočićeva rada i ona je u zagrebačkom Teatru Exit gdje glumi i režira niz popularnih predstava poput glasovitih Kauboja, te SHAKEspeare na exit.


Kao redatelj postavio je i komade Komšiluk naglavačke, Noževi u kokošima, To samo Bog zna i Kauboje.


Među 30-ak redateljskih ostvarenja posebno se ističe režija Kauboja za koju je dobio Nagradu hrvatskoga glumišta, Plaketu Grada Zagreba, Vjesnikovu nagradu "Dubravko Dujšin" te  Marula za najbolje redateljsko ostvarenje, a sama predstava osvojila je još mnogo nagrada.


Kauboji su s uspjehom i ekranizirani, a pogledati ih možete na usluzi HRTi.

Osim u Kaubojima, kao glumac je nastupio i u mnogim drugim filmovima - Koko i duhovi, Libertango, Crnci, Zapamtite Vukovar, Armin, Mrtvi kutovi, Leti, leti, Prezimiti u Riju, Chico i Anđele moj dragi.


Uz redateljsko i glumačko djelovanje, Anočić je često bio i autor tekstova za projekte na kojima je radio - među njima zasigurno je jedan od najpoznatijih nagrađivani Smisao života gospodina Lojtrice.


U GDK Gavelli postavio je predstave Osmi povjerenik te Kiklop koja je 2019. osvojila Nagrade hrvatskoga glumišta za najbolju predstavu u cjelini, za najbolje redateljsko ostvarenje te za najbolju sporednu ulogu Živku Anočiću; Grand prix za najbolju predstavu u cjelini 36. Susreta kazališta Bosne i Hercegovine 2019., te na 30. Marulićevim danima 2020. nagrade za predstavu u cjelini, za najbolju režiju, za najbolju adaptaciju teksta (Saša Anočić), za glumačko ostvarenje (Franjo Dijak) te za dizajn svjetla (Zdravko Stolnik).

Od 2016. predavao je na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.


Saša Anočić iza sebe ostavlja kćer Miu Anočić Valentić, koju ima iz prvog braka i koja je također profesionalna glumica, te troje djece koje ima iz drugog braka, Izabelu, Rafaela i Angelu.

Od Anočića se opraštaju kolege i prijatelji...


- Kad je Saša Anočić u veljači započeo rad na predstavi „Iz života kukaca“ u HNK Split, od prvih nam je proba bilo jasno da se događa nešto veliko, lijepo i važno. Donio nam je u teatar „ono nešto“ što samo veliki umjetnici i veliki ljudi mogu, jer jedino oni to i imaju, objavila je na Facebooku ravnateljica drame HNK Split Marina Vujčić.

- Pristupačan, skroman, nesebičan, talentiran i izuzetno pažljiv prema kolegama bio je Saša Anočić, stoji u objavi zagrebačkoga Teatra ITD gdje je lani zaigrao prvi put.

Glumica Jelena Perčin objavila je: Dragi, pretalentirani, duhoviti Saša Anočić...tugujem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!