Emotivne reakcije u povodu smrti glumca, redatelja i dramaturga Saše Anočića

06.05.2021.

11:49

Autor: Hina/V.M./HRT

Saša Anočić

Saša Anočić

Foto: Dražen Puklavec / PIXSELL

Poruke sućuti u povodu smrti kazališnog i filmskog umjetnika Saše Anočića stigle su od predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, a ekipa zagrebačkog Teatra Exit, gdje je Anočić ostvario neke od svojih najuspjelijih autorskih projekata, poručila je „Sale, bila je čast jahati s tobom!“

Zagrebački Teatar Exit uputio je sućut obitelji i bližnjima glumca i redatelja Saše Anočića, uz izraze duboke tuge zbog iznenadnog odlaska dugogodišnjeg suradnika toga kazališta u kojemu je realizirao neka od svojih najboljih redateljskih ostvarenja.


- Dragi suradnici i prijatelji Exita, u ovim neveselim vremenima zatekla nas je jedna beskrajno tužna vijest, neočekivano i nenadano napustio nas je Saša Anočić, stoji u poruci Teatra Exit i dodaje se : Sašinim odlaskom ništa više neće biti isto, naša kulturna zajednica ostala je bez velikog umjetnika. Izražavamo iskrenu sućut obitelji i bližnjima.


Saša Anočić počeo je surađivati s Teatrom Exit prije 18 godina i vrlo brzo postao je jedan od nezaobilaznih graditelja kako Exitovog kazališnog svijeta tako i hrvatskog suvremenog teatra.


- S velikom tugom, ali s ljubavlju i ponosom u ovim teškim trenucima, prisjećamo se Sašinog kazališnog i stvaralačkog puta u Exitu, prepunog igre i istraživanja kroz predstave "To samo Bog zna", "Noževi u kokošima", "Nemirne noge", "Nas dva i ja", "GospOUdinNOUbadi", sve do "Kauboja", predstave koja je obilježila generacije, dodaju, te poručuju: "Vrijeme provedeno zajedno nećemo nikada zaboraviti. Sale, bila je čast jahati s tobom!".

Ministrica Obuljen Koržinek: Naša scena izgubila je jedinstvenu osobnost


- Generacijama djece i mladih ostat će u sjećanju prvih susreta s kazališnom čarolijom, od sjajnih kreacija Strašila u "Čarobnjaku iz Oza", Oca u "Mami kao priči", Lumiera u "Ljepotici i Zvijeri" ili Fagina u "Oliveru Twistu". Na pozornici omiljene dječje kazališne kuće Trešnja dramatizirao je i režirao neke od najboljih predstava za djecu, od kultne „Alise“ ili „Pinocchia do Frankensteina", a kao ravnatelj tog dječjeg teatra na pozornicu je postavio mnoge teme važne za odgoj djece i mladih, navodi se u izrazima sućuti ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek.


Mnoge su njegove predstave, nerijetko autorski tekstovi, zaslužile brojne nagrade hrvatskoga glumišta kao i veliku popularnost kod publike. No jedna od onih koja će ostati u antologiji nacionalnog kazališta kao predstava koja je doživjela na stotine izvedbi i rasprodane ulaznice, sigurno su njegovi "Kauboji" u Teatru Exit.


Od osječkog do riječkog HNK-a, od Exita, KNAP-a i ZKM-a do Kerempuha, od mjuzikla, komedija i satire do tragedija, bogati redateljski opus Saše Anočića nizao je brojne uspješnice i hitove, a među njima svakako ćemo pamtiti i "Kiklopa", nagrađena Nagradom hrvatskog glumišta i na Marulićevim danima za najbolju režiju i najbolju predstavu u cjelini.


Glumačka darovitost Saše Anočića ostat će trajno zapisana i u mnogim hrvatskim filmovima: "Kaubojima", "Koku i duhovima", "Crncima", "Arminu", "Anđele moj dragi", a njegovim preranim odlaskom hrvatska filmska i kazališna scena izgubila je jedinstvenu osobnost koja je svojim talentom, iskustvom i umijećem mogla još višestruko doprinijeti hrvatskoj kulturi i umjetnosti, dodaju iz Ministarstva kulture i medija.

Saša Anočić

Saša Anočić

Foto: Dražen Puklavec / PIXSELL

Predsjednik sabora Jandroković: Pamtit ćemo ga po velikom umijeću


Saša Anočić svojom izvanrednom glumom ostao je kazališnoj, filmskoj i televizijskoj publici u sjećanju po brojnim zapaženim ulogama, kao i nagradama za postavljanje na scenu niza kazališnih naslova kao redatelj, istaknuo je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.


- Gospodina Anočića javnost će posebice pamtiti po kultnoj predstavi „Kauboji“, jednoj od najomiljenijih predstava hrvatske publike, u kojoj je pokazao svoje veliko redateljsko umijeće i učinio "Kauboje" jednom od najviše izvođenih i nagrađivanih predstava u novijoj povijesti hrvatskog kazališta. Istaknuo se i u vrsnim autorskim projektima te, kao umjetnički suradnik Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, utkao studentima svoje dugogodišnje glumačko i redateljsko iskustvo, stoji u poruci sućuti Gordana Jandrokovića.


Kolege se opraštaju od Saše Anočića


Spisateljica Marina Vujčić, aktualna ravnateljica Drame HNK u Splitu, dirljivim se riječima na Facebooku oprostila od iznenada umrlog redatelja i glumca Saše Anočića, koji je u veljači u tome teatru počeo raditi na predstavi "Iz života kukaca" po tekstu braće Čapek.


- Kad je Saša Anočić u veljači započeo rad na predstavi "Iz života kukaca" u HNK Split, od prvih nam je proba bilo jasno da se događa nešto veliko, lijepo i važno. Donio nam je u teatar "ono nešto" što samo veliki umjetnici i veliki ljudi mogu, jer jedino oni to i imaju, piše Vujčić.

Od Saše Anočića se oprostilo i zagrebačko Gradsko dramsko kazalište Gavella, u kojem je Anočić 2019. postavio nagrađivanu predstavu "Kiklop".


- "S iznenadnim odlaskom Saše Anočića kazalište "Gavella" izgubilo je dragog prijatelja i kolegu, autora koji je glumio, pisao i režirao s nama. Na tragu naših zajedničkih uspjeha i odnosa koji smo izgradili, pripremali smo i neke nove naslove, pričali o kazalištu, književnosti i filmovima, nekako se zadržavši na Orwellovoj 'Životinjskoj farmi', koja nam se činila sjajnim odabirom za ovo intenzivno vrijeme i Sašinu zaigranu poetiku. Ovu predstavu nećemo zajedno dosanjati i iako smo ošamućeni, bistri nas misao o trenucima koje smo proveli sa Sašom, maštajući kazalište. Riječima Marinkovićevog Uga: 'Molim jedan pljesak za našeg Eustahija Nenadoknadivog, poručuju iz Gavelle.

Pristupačan, skroman, nesebičan, talentiran i izuzetno pažljiv prema kolegama - tako je Sašu Anočića u oproštajnoj objavi na Facebooku opisala ekipa iz zagrebačkog Teatra ITD, gdje je Anočić - unatoč prošlogodišnjoj teškoj situaciji - zajedno s kolegicom Dijanom Vidušin zaigrao po prvi puta u drami "Donor".  


- Rijetko ga se posljednjih godina moglo vidjeti na sceni, više se bavio režijom, za koju je višestruko nagrađivan, tako da smo zaista bili počašćeni kad smo ga vidjeli na pozornici kako daje sve od sebe, bez fige u džepu. I bio je sjajan, stoji u objavi.

Pisac Kristian Novak svoju je tugu sažeo u nekoliko riječi, ali itekako dojmljivih:


- Gasi internet, dosta mi je. Zbogom, Saša, genije, meni su danas svi sprovodi svijeta odjednom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!