HNK Zagreb završio nikad izazovniju sezonu

01.07.2021.

08:40

Autor: Mirna Farkaš Salamon/Vijesti iz kulture/Hina/V.M./HRT

HNK Zagreb

HNK Zagreb

Foto: Zoe Sarlija / PIXSELL

Ovako izazovnu sezonu ne pamti Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu. Obilježenu ne samo pandemijskim okolnostima nego i nezadovoljstvom mnogih umjetnika u teatru. 

Publika je, unatoč, oštrim epidemiološkim mjerama, dobila prigodu vidjeti dramska i operna uprizorenja, mnogo manje baletnih. 


Što nas očekuje u sljedećoj sezoni i tko je od umjetnika ostavio poseban trag u ovoj - provjerila je ekipa Vijesti iz kulture, koja je bila na dodjeli godišnjih nagrada tog kazališta:

U desetak premijernih naslova protekle sezone svojim su se umijećem istaknuli glumci Ksenija Marinković i Dragan Despot, operni umjetnici Dubravka Šeparović Mušović i Luciano Batinić, te baletni umjetnici Natalija Kosovac i Bálint Rauscher.


Primajući nagrade, laureati su zahvalili svojim redateljima, ekipama predstava i članovima žirija na ukazanom povjerenju, suradnji i iskazanom priznanju, intendantici Vrgoč i kazalištu na hrabrosti, a posebno publici što ih nije napustila, naglasivši kako je bila velika sreća i zadovoljstvo za njih i sve njihove kolege u teškoj godini koja je iza njih dobiti priliku za rad i umjetničko stvaranje, i to u uvjetima možda najzahtjevnijeg i najtežeg razdoblja za teatar.


U glazbeno-scenskom programu pod ravnanjem maestra Aleksandra Kalajdžića, Orkestar, Zbor i solisti Opere HNK-a u Zagrebu izveli su odabrane arije iz djela Gioachina Rossinija, Giacoma Puccinija, Antonína Dvořáka, Petra Iljiča Čajkovskog, Georgesa Bizeta, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Gaetana Donizettija i Giuseppea Verdija, uz scenska intermezza članova Drame toga kazališta.

HNK Zagreb

HNK Zagreb

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Dosad najteža sezona završila, sve su oči usmjerene prema sljedećoj


- Čini mi se da evo na samom kraju mogu s ponosom reći da smo održali život Hrvatskog narodnog kazališta i da se nadamo da sljedeće sezone neće biti novo normalno, nego da će biti doista normalno, poručila je Dubravka Vrgoč, intendantica HNK Zagreb.

Dubravka Vrgoč

Dubravka Vrgoč

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

U novoj sezoni dramske će premijerne predstave biti "64" autorice Tene Štivičić, "Genijalna prijateljica" Elene Ferrante, "Povijest pčela" Maje Lunde, te "Pustolov pred vratima" u režiji Paola Magellija, i za kraj novi - autorski projekt Bobe Jelčića, predstava "Sorry". 


- Mislimo da je vrijeme da se nekako uspostavi ravnoteža u kazalištu. Ono je, naime, još uvijek velikim dijelom muška aktivnost, a dolaze generacije koje se bave vrlo specifičnim temama, napominje ravnatelj drame HNK Zagreb Ivica Buljan.

Ivica Buljan

Ivica Buljan

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Prva baletna premijera sljedeće sezone je "Decadance" izraelskog koreografa Ohada Naharina, kreatora plesnog jezika Gaga, slijedi "Gisele" pa praizvedba baleta "Gospođa Bovary" u koreografskom viđenju Valentine Turcu


- Imamo tri potpuno drugačije premijere, tri potpuno različita stila, a s jednim od njih još se nisu naši plesači suočili - to će biti svojevrsna premijera Ohada Naharina u Hrvatskoj, ističe ravnatelj baleta Leonard Jakovina.

Natalija Kosovac i Bálint Rauscher

Natalija Kosovac i Bálint Rauscher

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Sljedeća operna sezona ujedno je i prva sezona Giorgia Suriana kao ravnatelja, a publika će moći uživati u Puccinijevoj "Lastavici", "Traviati" i "Evgeniju Onjeginu", gala koncertima te zanimljivoj operi za najmlađe "Mali dimljačar".


- Prvi puta se nalazim u toj ulozi, inače sam uvijek bio u ulozi pjevača. Međutim sada kao direktor opere zatekao sam jedan prekrasan ansambl, koji je jako sposoban koji može napravit puno dobrih stvari, ustvrdio je Surian.


Uz brojne premijere, ali i reprizne naslove, sljedeća sezona zagrebačkog HNK obećava - svi se nadaju bez restrikcija i otkazivanja predstava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!