‘La Molnar’: knjiga o opernoj divi Ljiljani Molnar Talajić

08.02.2021.

16:06

Autor: Vijesti iz kulture/HRT

Knjiga 'La Molnar'

Knjiga 'La Molnar'

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Tek što je objavljena, dospjela nam je u ruke nova knjiga o našoj opernoj divi Ljiljani Molnar Talajić koja je preminula 2007.godine. Imali smo dosad prigode vidjeti mnoge monografije posvećene našim istaknutim umjetnicima, ali ova knjiga koju su napisali Jagoda Martinčević i Dalibor Talajić po mnogočemu je posebna. Zanimljive detalje otkrio nam je gost Vijesti iz kulture, sin glavne akterice ove knjige, Dalibor Talajić:

Fascinantno je što sve o opernoj divi doznajemo: uz faktografske podatke tu su puno važnije o tomu što o njoj široka publika nije znala, primjerice da nikad nije voljela sebe slušati, zatim koliko se divila Mariji Callas, te zašto nije nastupala na blagdane.


- Ja sam dosta kasno shvatio razmjere karijere moje majke jer su me i ona i tata zapravo toga čuvali, odnosno nisu htjeli da se pokondirim kao dijete nekoga tko je kao jako bitan, da ne bih bio uobražen u najmlađoj dobi, pa samim time i kasnije. Onda sam počeo shvaćati da sam kroz rano djetinjstvo šetao među divovima. Meni je motiv da ovjekovječim mamim rad bilo to što je jako malo toga ostalo službeno, legalno zabilježeno, a meni su, uz njezinu impresivnu profesionalnu biografiju, bili najzanimljiviji upravo ljudski, intimni trenuci, rekao je Dalibor Talajić gostujući u našim Vijestima iz kulture.

Galerija
Ljiljana Molnar Talajić, Foto: Vijesti iz kulture/HRT
Ljiljana Molnar Talajić, Foto: Vijesti iz kulture/HRTLjiljana Molnar Talajić, Foto: Vijesti iz kulture/HRTLjiljana Molnar Talajić, Foto: Vijesti iz kulture/HRT

Ljiljana Molnar Talaijić ostaje jedan najanđeoskih soprana koje sam čula u životu.

Jagoda Martinčević

Urednica i autorica biografije Jagoda Martinčević istaknula je, pak, da u početku nije željela raditi na knjizi jer je tekst smatrala previše emocionalnim.


- No, i kad sam se malo zbrojila, onda sam krenula iz pozadine, da se ne bih umiješala u sinovljev emocionalni doživljaj, rekonstruirati biografiju koja nije monografija – to moram naglasiti. Knjiga bi bila potpuno drugačija da sam kao jedini autor radila monografiju. Mislim da nitko ne bi napisao bolju knjigu o nekome s kim je proveo jedan lijepi dio života od Dalibora Talajića – toplu, ljudsku, u kojoj ćemo mnogo toga doznati, što nismo znali. Za mene, Ljiljana Molnar Talaijić ostaje jedan najanđeoskih soprana koje sam čula u životu, izjavila je Martinčević.

Ljiljana Molnar Talajić

Ljiljana Molnar Talajić

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!