14:13 / 04.02.2021.

Autor: Hina/dpa

Opernim pjevanjem protiv posljedica covida

Cavalerria rusticana

Cavalerria rusticana

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Engleska nacionalna opera uključila se u pomaganje preboljelima od covida organiziranjem poduka disanja za osobe koje pate od dugotrajnih simptoma nakon što prebole covid-19.

Neki ljudi koji se se zarazili koronavirusom i kasnije razvili covid-19 imaju probleme poput onog da ostaju bez daha mjesecima nakon što su bili pozitivni na virus što dovodi do tjeskobe.


U prvom takvom projektu opera je udružila snage sa zakladom Imperial College u Londonu kako bi učila ljude tehnikama disanja koje koriste operni pjevači. Kako bi ublažili simptome rekonvalescenti uče pjevati uspavanke koristeći tehnike profesionalnih pjevača kako bi im se poboljšalo disanje.


Nakon uspjeha početnog programa koji je prošle jeseni trajao šest tjedana i obuhvatio 12 sudionika, online program sada obuhvaća tisuću pacijenata iz svih dijelova Engleske.


Svjedočanstva pacijenata Engleska nacionalna opera objavila je na svojoj internetskoj stranici:

Sudionici su kazali da su se osjećali manje tjeskobno i kazali su kako su uočili poboljšanja u kontroli disanja i držanju tijela.


- Ostati bez daha otežava život i može biti zastrašujuće, kaže dr. Sarah Elkin, savjetnica za respiratornu medicinu u Imperial Healthcare NHS Trust, te dodaje: Nadamo se da će taj program pomoći ljudima da im se poboljša stanje i da se ublaže njihovi simptomi.


Prema istraživanju koje je u prosincu proveo britanski zavod za statistiku svaka deseta osoba imala je simptome koronavirusne bolesti 12 ili više tjedana od pozitivnog testa na virus.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!