"Krčmarica Purgerica" otvorila 38. Histrionsko ljeto

08.07.2023.

Zadnja izmjena 22:28

Autor: Mirna Farkaš Salamon/Dnevnik/HRT/A.S.

Otvara se 38. Histrionsko ljeto

Otvara se 38. Histrionsko ljeto

Foto: Dnevnik / HRT

S početkom ljetnih vrućina većina kulturnih događaja seli se na more, no "Histrionska družina" već 38. godinu zagrebačku Opatovinu pretvara u teatar pod zvijezdama. Tako je i ove godine Prišlinova kula u predstavi "Krčmarica purgerica" postala Art Caffe.

Za Dnevnik HTV-a javila se Maja Njirjak koja je razgovarala s Ivanom Grčićem koji glumi konobara Franceka.

Grčić je rekao kako igraju svaku večer osim nedjelje i ponedjeljka i u slučaju da padne kiša.

- To je oko 43 izvedbe, istaknuo je.

Umjesto Mirandoline, Barica, umjesto viteza građevinski poduzetnik, a krčmu su zauzele tiktokerice i influencerice. Jer Gostioničarka Mirandolina Karla Goldonija iz 18. stoljeća na Opatovini je postala Histrionska Krčmarica Purgerica 21. stoljeća.

- Mislim da nismo iznevjerili Goldonija jer ono glavno zbog čega je i dalje prisutan Goldoni na scenama je ona tema kojom se on najviše bavi, a to je onaj zakučasti muško ženski odnos, objasnio je Dražen Ferenčina, redatelj. 


- Ta krčmarica purgerica je kod nas, je dosta onako feministički tekst ta nekako paše s vremenima, dakle to je jedna vlasnica krčme tada u Veneciji, a sada u Zagrebu, oko koje oblijeću muškarci i koja shvaća da sama može birati, kazao je Ivan-Goran Vitez, umjetnički savjetnik glumačke družine Histrion.

- Mirandolina 21. stoljeća je zapravo isto, i zaigrana i koketna, šarmantna, cijelo vrijeme vodi svoju igru, što je meni zapravo super jer sam ja i po svojoj prirodi malo ovako zafrkantica, rekla je Dea Presečki. 

Ove godina najmlađa postava

Isti nagoni koji su Goldonijeve likove pokretali u Mlecima prije 270 godina, pokreću ih i danas u Zagrebu, a na tom sajmu taštine nitko nije čist.

Ove godine na Opatovini glumi možda i najmlađa postava u 38 histrionskih ljeta.

- Godinama karijere sam zapravo čekao te histrione i kajkavski mi odlično ide i sad konačno dođem ovdje, kad ono, Dalmatinac, rekao je Marko Hergešić.

Art kafe histrionske Krčmarice purgerice na Opatovini je otvoren do kraja kolovoza, a kako se bolje rashladiti u vrućim ljetnim noćima nego uz kazališnu predstavu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!