Otvoren 27. sarajevski filmski festival

13.08.2021.

19:59

Autor: Tamara Džebić Šaljan/Dnevnik/IMS/HRT/D.D.

Otvoren 27. sarajevski filmski festival

Otvoren 27. sarajevski filmski festival

Foto: Dnevnik / HRT

Otvoren 27. sarajevski filmski festival. Prvi put nakon niza godina i Hrvatska ima film u glavnoj konkurenciji - "Murina", te još 6 u ostalim natjecateljskim programima.

Festival se otvara svjetskom premijerom  filma Danisa Tanovića.

- Nakon prošlogodišnjeg hibridnog online izdanja, Sarajevo film festival ponovno sjaji punim sjajem. Zbog smanjenih kapaciteta ovogodišnje svečano otvorenje održat će se na svi festivalskim lokacijama, što znači da će svjetska premijera filma Danisa Tanovića "Deset u pola" biti prikazana na čak 14 lokacija,  izvještava novinarka Tamara Džebić Šaljan za Dnevnik HTV-a.

Ove godine je hrvatsku produkciju natjecateljskim programima SFF predstavit će čak sedam filmova. Nakon niza godina Hrvatska ima film u glavnoj natjecateljskoj konkurenciji, "Murinu" Antonete Alamat Kusijanović.

U kategoriji dokumentarnog filma, čak 16 filmova izabrano je iz cijele jugoistočne Europe, Hrvatska ima tri, a u kratkom metru dva.

- Ove godine dodijelit će se i novo "Srce Sarajeva", prvi puta se dodjeljuje Srce Sarajeva za televizijske serije gdje je Hrvatska radiotelevizija zastupljena s čak tri serije. Riječ je o trećoj sezoni "Novina", četvrtoj sezoni "Crno bijelog svijeta" i "Dnevnika velikog Perice", kaže Tamara Džebić Šaljan.

- Večeras ovdje u Narodnom pozorištu bit će dodijeljeno i počasno Srce Sarajeva velikom proslavljenom njemačkom redatelju Wimu Wendersu, koji će ovdje u Sarajevu održati i poznati masterclass filmašima. Mi ostajemo u Sarajevu, pratimo naše filmove, i nadamo se da će možda koje Srce Sarajeva ove godine doći i u Hrvatsku, dodaje.

- Mislim da je ovo bio jedan veliki izazov i mi se, kao i prošle godine, do zadnjeg trena borimo i nadamo da festivalu kakav mi želimo. Da imamo publiku koja je u kinodvoranama, publiku na našim ljetnim prostorima, i da imamo goste, rekao je Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala.

- Mislili smo da će biti mnogo manje filmova za birati za ovu godinu, međutim iznenadili smo se i kvalitetom i kvantitetom. U nekom smislu sam proces odabira tekao je kao i obično, osim što nismo mogli putovati, podijelila je Elma Tataragić, selektorica natjecateljskog programa za igrani i kratki film.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!