Počinje konstrukcijska obnova Muzeja za umjetnost i obrt

30.11.2022.

19:52

Autor: Maja Njirjak/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Počinje konstrukcijska obnova Muzeja za umjetnost i obrt

Počinje konstrukcijska obnova Muzeja za umjetnost i obrt

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Napokon počinje obnova Muzeja za umjetnost i obrt, koji je među muzejima najviše oštećen u zagrebačkom potresu. Za dva dana potpisuje se ugovor s izvođačem, koji bi odmah trebao i početi s radovima. Naša ekipa bila je u muzeju i doznala koliko je vrijedna obnova te što će radovi obuhvaćati.

Sve keramičke peći rastavljene su jer uskoro će u privremeno spremište. No, od 130 tisuća eksponata i umjetnina - porculanska peć iz 18. stoljeća će posljednja. Teška više od tone, kranom će se iznijeti do kraja godine.

Jer počinje prva faza konstrukcijske obnove, za koju je iz Fonda solidarnosti osigurano 40 milijuna kuna. A rok je kao i većini polovica 2023. Najprije učvršćivanje temelja, podova, stropova u 130 godina staroj zgradi koja nije nikada sanirana.

- Temelji su zidani svi, i ono što je ključno je što će se sad izvoditi sve te oštećene međukatne konstrukcije koje se prvenstveno sastoje od drvenih grednika i ispunjene tzv. šutom - će sad uklanjati i uvoditi nove armirano-betonske ploče, rekao je Vlatko Orct, voditelj radova, ''Veselčić d.o.o.''.

Materijale nabavljaju od hrvatskih dobavljača, najmanje je 50 radnika, a kaže spremni su otkrivati i tajne koje zidovi skrivaju. Slijedi kompletno novo krovište s čeličnom konstrukcijsom između dviju kupola, jer je južno krilo najviše stradalo. Od sedam dimnjaka pet je palo.

- Oni su pali i probili pod tavana. Srećom pali su na hodnik u kojem je bilo umjetnina, ali relativno malo, tako da je i šteta relativno mala, rekao je Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt.

A da bi vidjeli umjetnost - gdje god se pogleda, valja pribaviti sredstva iz fondova za finale cjelovite obnove.

- Ja nekako ovaj datum doživljavam kao malu pahuljicu iz koje se stvori mala gruda, koja se počne kotrljati pa krene velika lavina... E, tu lavinu želim vidjeti u ovom muzeju, rekao je ravnatelj Gašparović. 

Ta će pahuljica biti cigle, pola tone njih koje se više ni ne proizvode. Jer ugradio ih je Herman Bolle, a potres izbio.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!