Književnica Polak: Počela sam pišući priče svojim učenicima

11.10.2021.

14:05

Autor: Studio 4/HRT/D.D.

Polak: Počela sam pišući priče svojim učenicima

Polak: Počela sam pišući priče svojim učenicima

Foto: Studio 4 / HRT

Sanja Polak je jedna od najčitanijih i najprodavanijih hrvatskih književnica, urednica, koautorica nekoliko udžbenika, no prije svega omiljena učiteljica. Odgojila je i obrazovala naraštaje djece, uvela ih u svijet knjige i čitanja, a mnogi su upravo putem njezinih knjiga trajno zavoljeli čitanje.

Prije nekoliko dana predstavljena je sedma knjiga iz serijala o Paulini P., "Priče s plaže Pauline P." - knjiga koja već tri mjeseca ne silazi s ljestvice najprodavanijih knjiga, utvrdila je voditeljica.

Sanja Polak potvrdila je da joj je knjiga posebno važna zato što je ideja za tu knjigu rođena još 2016. godine, ali je dugo bila angažirana na projektima Ministarstva obrazovanja "Škola za život" i "Škola na trećem", pa kaže da je pisanje moralo malo pričekati.

- Knjiga je izašla početkom srpnja kao naslov zanimljiv djeci za čitanje preko ljeta, a mislim da je to i dobar jesenski naslov da se djeca prisjete ljeta, objašnjava spisateljica Sanja Polak.

Rođenje Pauline P.

- U jednom trenutku prije 20 godina vidjela sam da učenici u mom razredu teško čitaju. Počela sam pisati priče svojim učenicima razmišljajući "da sam ja učenica drugog razreda, mene bi baš zanimalo što to moja učiteljica piše", objašnjava Polak.

Napisala je prvu priču i umnožila je za učenike vlastitog razreda, i kada su je oni doma pročitali tražili su još priča. Spisateljica kaže da ju je i kolega poticao da osmisli kolumnu za tada novonastali časopis "Prvi izbor". Ideja je bila da bi priče mogla pisati iz perspektive djevojčice u školi, a u tom trenutku je stvarna Paulina P., njezina kćer, zaplakala i nastala je ideja za taj poznati književni lik.

Više pogledajte u videu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!