Premijera dokumentarnog filma "Hrvatski pravednici"

26.09.2022.

20:40

Autor: Hina/I.B.

Hrvatski pravednici

Hrvatski pravednici

Foto: Dnevnik / HRT

Jedinstvena priča o Hrvatima koji su spašavali Židove tijekom holokausta večeras se premijerno prikazuje u kinu Studentskog centra. Riječ je o dokumentarnom filmu Hrvatski pravednici redatelja Jakova Sedlara i Mire Wolf.

Film donosi malo poznatu priču o 131 Hrvatu koji je dobio najviše izraelsko odlikovanje "Pravednik među narodima".

- "Tko spasi jedan život, spasio je cijeli svijet". Citat je to iz Talmuda koji je također ugraviran na madalju onih koji su odlikovani pravednicima među narodima. Za tu titulu potrebno je biti osoba nežidovskog podrijetla koja je tijekom holokausta spasila jednu ili više osoba židovskog podrijetla pritom riskirajući vlastiti život i vlastitu dobrobit. U dvije i pol godine Mira Wolf i Jakov Sedlar imali su jedan iscrpan proces istraživanja, rekla je novinarka HTV-a Antonia Ćosić.

- Hrvati nemaju samo pozitivne i lijepe priče iz sporta na koje možemo biti ponosni. Mi imamo i jako mnogo drugih krasnih priča na koje Hrvati mogu biti ponosni. Jedna takva je o Hrvatima koji su spašavali Židove u vrijeme najveće tragedije, ne samo za Židove, nego i sve narode svijeta - Drugi svjetski rat. U vrijeme kad je strah bio prisutan svugdje, ovdje ga je hrabrost prevladala. Vrlo sam ponosan da smo prvi put u mediju filma napravili priču o Hrvatskim pravednicima, kojih je 131 do sad. Još je nekoliko skupina u procesu pa mislim da će ih biti oko 150, rekao je redatelj Jakov Sedlar.

Jedan od sudionika filma bio je Maroje Beritić - unuk i sin dobitnika priznanja.

- Moja baka je spasila dijete. Ni otac ni baka nisu bili heroji, jednostavno su se našli u situaciji da nisu prepustili jedno dijete vjerojatnoj smrti. Baka je mogla jako puno izgubiti, u partizanima je imala dva brata, otac je bio na fronti kao domobran. Situacija je za nju bila dosta traumatična, ona je jednostavno odabrala to što je odabrala, pretpostavljam da nije razmišljala kao ni mnogi koji naprave takva djela, jer da razmišljaju pitanje je bi li to napravili, rekao je.

Nakon premijere u Tel Avivu i večerašnje u Zagrebu, sutra Hrvatski pravednici prikazuju u Splitu, a u srijedu u Osijeku. Nakon toga prikazivat će se na festivalima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!