Orašar dobio oštru konkurenciju - opereta Šišmiš već rasprodana

29.12.2022.

20:03

Autor: Jana Haluza/Dnevnik/HRT/IMS

Opereta Šišmiš

Opereta Šišmiš

Foto: HTV / HRT

Omiljeni Orašar dobio je oštru konkurenciju. Na daskama zagrebačkog HNK božićnome baletu kontrira zaštitni znak novogodišnjih zabava. Popularna komična opereta Šišmiš.


Iako je prije 12 godina u istom kazalištu postavljao istu operu, Krešimir Dolenčić na temu sinonima operetnog žanra itekako još ima što redateljski izraziti.

- Svijet se mijenja, sve brže i brže, ono što ostane isto je to neko sjećanje na nešto što bi trebao biti lijep i uređeni život, pa se Beč proglašava nekoliko godina za grad u kojem je neki najljepši i najugodniji život, kaže Krešimir Dolenčić, redatelj.

Kako se izvode bečki valcer, polka i galop, dobro zna maestro Srboljub Dinić.

- Uvijek dođe malo rano, k'o da hramlje. To je taj valcer, koji ide stalno naprijed, kaže Srboljub Dinić, dirigent.

Nakon više od dva desetljeća u jednu hrvatsku opernu kuću vraća se zvijezda svjetskih opernih pozornica, mezzosopranistica Renata Pokupić.

- Lijepo je doći, napraviti jedan krug i vratiti se, zapravo se stalno u životu vraćam na nekakve početke i ljudi mi uvijek kažu: „Joj, opet na početku”, ali meni uvijek to bude jako uzbudljivo, kaže Renata Pokupić, mezzosopranistica, Grof Orlovsky.

Podjela uloga donosi veterane i debitante, koji u skladnoj suradnji izvlače iz kolektivnog sjećanja dugu tradiciju blagdanskih izvedbi ove „operete nad operetama".

- Ima dosta govornog teksta koji mi pjevači zapravo u operama ne susrećemo, ali imam sreću da sam radila dosta opereta u karijeri, kaže Valentina Fijačko Kobić, sopranistica, Rosalinda.

- Sedam godina izbivanja iz nacionalne kazališne kuće, najesen sam se vratio u Zagreb i imam čast sudjelovati u svojoj prvoj opereti, govori Domagoj Dorotić, tenor, Gabriel von Eisenstein.

- Sluškinje, smijali smo se u garderobi kako sam sve pregače opera nosila, kaže Marija Kuhar Šoša, sopranistica, Adela.

- Osveta Falkea prema Eisensteinu i cijela organizacija plesa, odnosno tuluma kod princa Orlovskog, je u režiji Falkea, kaže Ljubomir Puškarić, bariton, dr. Falke.

Već rasprodanih šest planiranih predstava u sezoni dokazuje da nam pozitivno ozračje ovih dana, na prijelazu godine, itekako treba.

U opereti Šišmiš moći će uživati i gledatelji HTV-a u nedjelju na Trećem programu u 20 sati i 20 minuta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!