Premijerno prikazan hrvatski animirani film "Cvrčak i mravica"

03.01.2023.

20:24

Autor: Maja Njirjak/Dnevnik/HRT/IMS

Cvrčak i mravica

Cvrčak i mravica

Foto: HTV / HRT

U kina stiže "Cvrčak i mravica", jedan od najambicioznijih filmskih pothvata do sada u Hrvatskoj. Riječ je o prvom domaćem cjelovečernjem animiranom filmu rađenom u 3D tehnologiji. 


Reakcije publike tijekom premijere u Kaptol centru bile su sjajne, obje dvorane su ispunjene smijehom i oduševljenjem djece i odraslih. Razloga za slavlje je mnogo. 


Naime ovaj film je obilježio početak filmske 2023. godine, a već je dogovorena distribucija u 40 zemalja diljem svijeta. Jedan od distributera bit će i HRT koji će biti i prva televizija koja će ga prikazati.


Puno je truda uloženo u ovaj film - čak 13 godina. Više od 150 profesionalaca iz čitavog svijeta je bilo uključeno u projekt.


Riječ je o 3D animaciji. Sam producent je istaknuo da nije riječ o filmu koji se gleda s 3D naočalama nego o samoj tehnici.


Film je baziran na Ezopovoj basni. Producentski par Krpan ga je odlučio napraviti kako bi ga poklonili svojoj kćeri koja je tada imala 5 godina, a nedavno je napunila 18.

Priča je to o cvrčku Ketu i princezi Antoneti. 


- Jako sam sretna što ovaj crtić ima songove. Najbolji dio, za kojeg bi voljela da i inače postoji u sinkronizacijama, je taj što sam partnera imala u sobi preko puta sebe, rekla je Tara Thallar koja je posudila glas liku princeze Antonete.


Zadovoljan dobivenim bio je i redatelj filma Luka Rukavina.


- 3D animacija je specifična, ali je donekle zahvalnija nego klasična animacija. Iz režijske perspektive naprosto nam daje više mogućnosti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!