Priča o Radovanu i Ljudmili, paškom Romeu i Juliji

19.06.2023.

11:36

Autor: Ana Marušić/Maja Njirjak/HRT

Radovan i Ljudmila

Radovan i Ljudmila

Foto: HRT / HTV

U gradu Novalji jedan umjetnički program spojio je pašku poetiku, suvremeni ples, dramsku izvedbu i slikarstvo - pod nazivom ''Radovan i Ljudmila''. Iza te se priče krije i legenda o kraljeviću Radovanu. 

Romeo i Julija, na paški način - to je zapravo priča "Radovan i Ljudmila".

- Pisana je u desetercu kao narodna bajka i ima jedan svoj ritam, dinamiku. To mi je bilo jako interesantno spojiti sa suvremenim znanjima, kaže autorica projekta i koreografkinja Tatjana Rupcich.

Paška je to poetika iz pera B. K. Balabanića. Skraćenih 250 stranica dramski ponajprije nosi uigrani dvojac Maro Martinović i Doris Šarić Kukuljica.

- Tekst je vrlo jednostavan. Gospodin koji je to napisao je bio ribar i težak. Nije imao alate pisaca profesionalaca. i to je zapravo ta ljepota, kaže Šarić Kukuljica.

Kraljević Radovan, sin kralja Dmitra Zvonimira, na Pag dolazi liječiti tuberkulozu i zaljubljuje se u pastiricu.

- Ono što se najviše veselim što će priča doći do mlađih naraštaja, koji će to vidjeti u drugačijem prikazu na sceni, dodao je plesač Endi Schrotter.

Koreografski rukopis diktirao je napjev 'nakanat'


Etnološki motivi utkani su u izvedbu Lada electra i Lade Mamule. Poseban napjev ''nakanat''karakterističan je samo za Novalju. Poseban je jer se pjeva samo u 2-3 tona i nema velikih oscilacija.

Uloga je tu i vile, autorove muze. A u projektu je scenografija, osim na sceni, postavljena i kao izložba. U svakoj slici - barem su još tri slike, kroz priču.

Kao kontrast tomu, crno-bijele fotografije donose stvarnost - u igri kamena s ramena smrtno je stradao kraljević, što nosi snažnu poruku "da dinastija hrvatska izumre".

- Ja vjerujem da ćemo taj brend maksimalno koristiti pa s ovim proizvodom posjećivati prijateljske gradove i na raznim natjecanjima, kazao je gradonačelnik Novalje Ivan Dabo.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!