Riječko Gradsko vijeće razriješilo intendanta HNK Marina Blaževića

22.09.2022.

16:40

Autor: Blanka Kukec/Regionalni dnevnik/HRT/Hina/D.S.

HNK Ivana pl. Zajca

HNK Ivana pl. Zajca

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Riječko Gradsko vijeće razriješilo je s 19 glasova za i deset protiv Marina Blaževića dužnosti intendanta HNK Ivana pl. Zajca, a za obnašatelja te dužnosti imenovalo je opernog umjetnika Bojana Šobera.

Protiv razrješenja Marina Blaževića bilo je deset vijećnika SDP-ove koalicije: osam vijećnika SDP-a i po jedna vijećnica IDS-a i HSU-a.


Za razrješenje je bilo 19 vijećnika svih ostalih političkih stranaka u Gradskom vijeću (PGS, HDZ, Most, Akcija mladih, Unija Kvarnera, Možemo!) i nezavisne liste Davora Štimca.


Na sjednici je prihvaćen prijedlog Kazališnog vijeća riječkoga HNK da se za obnašatelja dužnosti intendanta imenuje operni umjetnik Bojan Šober.


Blažević je razriješen na temelju prijedloga Kazališnog vijeća. 


Član tog vijeća Šober obrazložio je da se razrješenje predlaže jer Gradsko vijeće nije prihvatilo izvješće intendanta o radu HNK te zbog utvrđenog pogodovanja privilegiranim pojedincima u HNK i zbog "stalnog iznošenja neistina na izravna traženja i upite Kazališnog vijeća o ugovorima i isplatama za vrijeme sudjelovanja u projektu EPK".


Također je kao razlog naveden rad izvan HNK bez traženja suglasnosti Kazališnog vijeća, "negativnih afera kojima je Blažević kumovao, sudjelovao u njima ili ih pokretao", narušavanja povjerenja djelatnika i uprave HNK i narušavanja ugleda toj kući. 


Marin Blažević je u očitovanju ocijenio da se protiv njega vodi hajka pet proteklih mjeseci u dijelu medija i riječke politike.


- Količina neistina i konstruiranih činjenica je prešla svaku mjeru, rekao je, ističući kako je sad dobio prvi put priliku da iznese svoje očitovanje na optužbe Kazališnog vijeća jer mu to tijelo dosad to nije omogućavalo.


- Sažetak optužbi je da sam nekompetentan, tiranin i lažov, rekao je i upitao kako je moguće da je u tim okolnostima HNK ostvario niz gostovanja na uglednim festivalima i u dvije godine znatan višak prihoda te da su ostvareni svi planirani programi, a predstave HNK nagrađivane.


S druge strane, rekao je, protiv njega nema nijednog istražnog postupka, optužnice ni suđenja, ni negativnog nalaza revizija ili nadzora HNK. Istaknuo je da je dostavljao traženu dokumentaciju Kazališnom vijeću, da ga se optužuje za stvaranje afera, a ne navodi se o čemu je riječ.


Tea Mičić Badurina (PGS) navela je da se u tom slučaju ne radi o političkom progonu. Blažević sustavno loše i netransparentno upravlja kazalištem, pogoduje privilegiranima, a stvara loše odnose s većinom zaposlenih, istaknula je.


Nebojša Zelič (Možemo!) rekao je da je razina nepovjerenja u HNK dosegnula točku kad nema povratka dok je Blažević intendant. 


Vijećnik Akcije mladih Vedran Vivoda istaknuo je da i o intendantima kazališta odlučuje politika. 


- Mislim da ovakav način smjene intendanta nije dobar i on će rezultirati time da ovo neće biti završni čin ove predstave koju danas ovdje gledamo. Naravno, konačnu riječ imat će ministrica kulture sukladno zakonskim propisima koji su na snazi, sviđalo se to nama ili ne ističe gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.


Gradonačelnik Filipović rekao je da je primao nezadovoljne, ali i zadovoljne zaposlenike HNK. Ne bi završilo dobro kad bih se miješao u međuljudske odnose u kulturnim ustanovama, istaknuo je.


Marin Blažević sam je htio odstupiti s čelnog mjesta riječkog kazališta, ali tek potkraj iduće godine. Spekuliralo se da želi postati intendant zagrebačkog kazališta.


- Nigdje nisam javno izjavio da ću se kandidirati za intendanta HNK u Zagrebu, apsolutno nigdje. O tome se govorilo. Da sam se kandidirao i da sam kojim slučajem izabran, točno godinu dana prije stupanja na dužnost bih zatražio razrješenje u Rijeci kako bi se na vrijeme mogao pokrenuti postupak, naglašava smijenjeni intendant HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci Marin Blažević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!