Veliki interes za slike iz Sanaderove nezakonito stečene zbirke

28.07.2023.

17:27

Autor: Sandra Lacković/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Ogroman interes izazvale su četiri slike Vlaha Bukovca od sinoć dostupne široj javnosti u Cavtatu. Podsjetimo, Kuća Bukovac jedan je od šest hrvatskih muzeja kojima je Ministarstvo kulture raspodijelilo umjetnine iz nezakonite stečene zbirke Ive Sanadera.  

Slavlje u Kući Bukovac. Svi su došli u Cavtat vidjeti četiri slike Vlahe Bukovca - inače dio zaplijenjene nezakonito stečene zbirke Ive Sanadera.

Podsjetimo, od 12 umjetničkih djela koja su u kaznenom postupku oduzeta bivšem premijeru i raspodijeljena u šest hrvatskih muzeja, najvrednije su upravo četiri Bukovčeve slike. Posljednji put zajedno su izložene 2009. u Haagu.

- Dvije iz pariškog perioda, pejzaž u Fontainebleau i Gospođa Monnier, a dvije iz njegovog praškog perioda 1916., Mala Markiza i Zavist ubija pravednost iz 1921, koja nam se sad povezuje s našim Tkalcima iz prošle godine, jer je to isti period, ista vrsta slikarstva, tako da smo sretni, upotpunili smo sve naše ključne periode, poručila je ravnateljica Muzeja i galerija Konavala Antonija Rusković Radonić.

- Već su Konavljani kupnjom one male slike pokazali privrženost svome slikaru, naravno da smo sretni. Hvala svima koji su sudjelovali, dodala je Marija Radonić.

- Da nisu bile kod Sanadera, ne bi ih imali. Lijepo, lijepo čestitam Antoniji. Meni je žao da se aerodrom ne zove po Vlahi Bukovcu, da ljudi imaju zašto dolaziti u grad Bukovca, istaknula je Kate Bećir.

- Konačno su došle gdje im treba mjesto biti, svaka čast, rekla je Ljubica Brailo.

- Meni je drago da su se slike vratile kući i da se fundus muzeja povećao, poručila je Azra Bošković

Oduševljenje opravdano. Jer da su zaplijenjene umjetnine bivšeg premijera išle na dražbu, muzeji i galerije sigurno bi izgubili bitku s privatnim kolekcionarima.

Od sada su dostupne široj javnosti kao dio stalnog postava Kuće Bukovca.

- Mi često posuđujemo slike drugim muzejima za izložbu, jako puno imamo istraživača, studenata, koji se bave s Vlahom Bukovcem, tako da će one biti tema često, dodala je ravnateljica Muzeja i galerija Konavala.

Rodna kuća ishodište je za istraživanje i proučavanje života i djela velikog slikara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!