Šiblova vizija života u londonskoj četvrti Soho

11.06.2021.

06:53

Autor: Jana Radić/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Rad Duška Šibla

Rad Duška Šibla

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Dok se gotovo svi vesele popuštanju mjera, istarska publika ima prilike vidjeti kako se sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća zabavljalo. Istaknuti hrvatski slikar Duško Šibl predstavio se u Puli samostalnom izložbom na kojoj je, među ostalim, izložio radove slikane temperom koji prikazuju život u londonskoj četvrti Soho.

Izložba je postavljena u sklopu manifestacije Sanjam knjige u Istri uz predstavljanje i dugoočekivane monografije, a na izložni je bila i ekipa Vijesti iz kulture:

"All the world's a stage" naziv je izložbe koja obuhvaća tridesetak radova - ekspresionističke s početka autorova stvaranja te recentne kolaže, nastale tijekom pandemije.


- Poveznica je to što sam početnik i u jednom i u drugom pa su slike narativne, a inače moj rad nije narativan nego je simboličan - pokret, energija. Ovo je drugačije, svaka slika ima priču, kaže Šibl.


Duško Šibl nije okrenut samo formi, a njegovi radovi ne predstavljaju površinski hedonizam, ocjenjuju povjesničari umjetnosti. On promišlja o ljubavi i nemogućnosti ostvarivanja odnosa. Ujedno je satiričar sklon autoironiji. 

Rad Duška Šibla

Rad Duška Šibla

Foto: v / HRT

Likovna kritičarka i autorica monografije Iva Korbler napominje da Šibl jako duboko razmišlja o tom današnjem rascjepu i o samim ljudima.


- Sad imamo još taj problem korone, međutim Duško kroz sve svoje motive i slike provlači jedan globalni problem, a to je raspad humanističke Europe kakvu smo nekad znali još polovicom prošlog stoljeća, a s druge strane tu je problem tih emotivnih seksualnih rascjepa u čovjeku, komentira Iva Korbler.


Na Sajmu knjige predstavljena je i monografija. Želja je bila prikazati umjetnički razvojni put, a autorski tim u tome je i uspio. Svatko može pronaći u nekom dijelu njegova opusa ono što mu je blisko.  

Monografija o Dušku Šiblu

Monografija o Dušku Šiblu

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

- Radove smo izabrali koliko smo mogli, koji su mi ostali, jer ja puno slika nemam, to su slike iz mog ateljea u Zagrebu što sam sačuvao iz svih mojih faza. Ja sam zadovoljan, nadam se da će i drugi biti, zaključuje Šibl.


Izložba Duška Šibla u Gradskoj galeriji Pula bit će otvorena do 10. srpnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!