Tomislav Fačini i projekt 'Animal Farm' dobitnici 'Milke Trnine'

26.05.2022.

19:35

Autor: HRT

Filip Fak, Jelena Knešaurek Carić i Tomislav Fačini

Filip Fak, Jelena Knešaurek Carić i Tomislav Fačini

Foto: Marija Štilinović / HRT

U novinarskom domu dodijeljene su Nagrada i diploma 'Milka Trnina' koje za iznimna umjetnička postignuća u klasičnoj glazbi dodjeljuje Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika

Tomislav Fačini, šef dirigent Zbora HRT-a dobitnik je nagrade 'Milka Trnina' Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, za dirigiranje koncertom u ciklusu Sfumato na kojemu je izvedena Hrvatska misa Borisa Papandopula u povodu 30. obljetnice smrti skladatelja.


- Puno je ljubavi i puno ljepote koju nam je Papandopulo darovao i koju smo nadam se znali prepoznati i probuditi i prenijeti svojoj publici. – rekao je  maestro Fačini te naglasio - Posebnost nagrade koja se dodjeljuje dirigentima je ta da to ne ide bez ansambla, u kojem god obliku, jedno bez drugoga ne postoji i jako mi je drago da se ove godine ta nagrada dogodila i u slavljeničkoj sezoni zbora HRT-a. 80 godina se slavi.

Diplomu 'Milka Trnina' dobio je projekt 'Animal farm' opera basna Igora Kuljerića. Riječ je o zajedničkom djelu triju zagrebačkih umjetničkih akademija: Muzičke Akademije, Akademije likovnih umjetnosti i Akademije dramske umjetnosti te Tekstilno tehnološkog fakulteta.


- Tu su radili studenti tih fakulteta, gotovo sa svih odsjeka, tako da se skupilo na kraju 230 ljudi što je oko jedne takve opere za koju mislim da je vrijedna pažnje i nekako bi trebalo sve učiniti da doista prijeđe granice Hrvatske. – istaknuo je Krešimir Dolenčić, redatelj. 


Nagrada Hrvatskog društva glazbenih umjetnika 'Milka Trnina'~za posebno uspješan i zapažen umjetnički nastup u protekloj godini dodjeljuje se pune 64 godine, a njena je posebnost da nagradu može primiti svaki umjetnik samo jednom u životu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!