U Šibenskom kazalištu svečano otvorena Brešanova soba

27.05.2021.

21:09

Autor: Petar Mikuličin/Dnevnik HTV/HRT/D.S.

Brešanova soba u Šibenskom kazalištu

Brešanova soba u Šibenskom kazalištu

Foto: Dnevnik HTV / HRT

U Šibenskom kazalištu svečano je, na 85. obljetnicu rođenja nezaboravnog književnog barda, otvorena Brešanova soba. U njoj će posjetitelji moći vidjeti djelić njegova bogatog umjetničkog stvaralaštva, koje je ostavio ne samo Šibenčanima, već i europskoj i svjetskoj književnosti.

"Vraćam se tu", rekao bi njegov prijatelj Arsen, a Ivo Brešan vratio se svojoj kući, u kojoj je bio umjetnički voditelj. 


- Ono što je meni važno u tom kontekstu je da je to u Šibenskom kazalištu, da je to prirodni ambijent, rekao je Vinko Brešan, redatelj i sin Ive Brešana.


Izložen je i stol za kojim je majstor pisane riječi trogirskoga prezimena stvorio "Hamleta u selu Mrduša Donja". Nakon te drame potekla je magična rijeka tekstova.


- Mislimo da ovakav postav i na ovaj način je taman primjeren liku i djelu Ive Brešana. Prostor je i mračan, međutim dovoljno topao. On nosi i digitalni sadržaj, međutim, taman ga ima toliko da on još uvijek djeluje i staromodan, smatra koautorica uređenja Brešanove sobe Ivana Lozić.


Dio sobe njegov su životopis, biblioteka, fotografije, plakati, radni kutak...


- Građe je toliko da ga nismo uspjeli staviti u okvire i kalupe ovoga prostora, rekao je ravnatelj HNK u Šibeniku Jakov Bilić.


- To nije samo muzejski prostor. To je mjesto susreta. Ono, što je meni ovdje strašno bitno, to će se nekome činiti banalno, što u tom prostoru postoji šank, kaže Vinko Brešan.


Klišej bi bio nazvati uređenje sobe "vraćanjem duga" Brešanu. Iako su mu napravljene nepravde. Najveća, što nije primljen u Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti, no on je otišao bez dugova! 


Zdravko Zima, posebni savjetnik predsjednika RH za kulturu smatra kako je zahvaljujući Brešanu i Šibenik postao kazališni centar, odnosno književni centar prvoga reda. 


 - Volio bih da danas u čitavoj Hrvatskoj, u svim srednjim školama, teatrima, književnim klubovima, da se govori o Ivi Brešanu. Jer nitko nema pravo na Ivu Brešana, kaže Brešanov prijatelj i suradnik Pero Mioč.


Nekadašnji foaje Šibenskoga kazališta, u kojemu je Brešan držao poznate okrugle stolove, uređenjem sobe neće izgubiti na funkcionalnosti. 


 - Ovim korakom otvaramo riznicu u kojoj će druge ideje naći svoj prostor u ovom gradu vezano za njega i njegovo djelo. Očekujem da nam se u tome i drugi pridruže. Ova Brešanova soba slika je njegova doba i našeg Šibenika, rekao je ravnatelj HNK u Šibeniku Jakov Bilić.


A iz njega i svoga Kazališta Brešan neće nikad otići!


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!