Više od sto tisuća posjeta Noći muzeja

01.02.2021.

12:06

Autor: Hina/HRT

Muzej krapinskih neandertalaca

Muzej krapinskih neandertalaca

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Na digitalnoj platformi Noć muzeja, na kojoj se održalo šesnaesto izdanje popularne manifestacija, u petak od 18 sati do jedan sat iza ponoći, zabilježeno je 100 709 pretraživanja programa koji su sudjelovali ove godine u događaju.

S obzirom na epidemiološku situaciju Noć muzeja održala se prvi put online, u petak, 29. siječnja, u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva i u suradnji s 188 muzejskih, baštinskih, obrazovnih, znanstvenih i vjerskih institucija.


Organizatori su objavili pregled pretraživanja zabilježenih samo na digitalnoj platformi Noći muzeja, bez brojki pretraživanja izravno na mrežnim stranicama i društvenim mrežama sudionika Noći muzeja.


Arheološki muzej Istre najtraženiji


Tako je Arheološki muzej Istre u Puli imao 13 442 pretraživanja, Muzej Đakovštine u Đakovu 7597, Hrvatski pomorski muzej Split 5743, Arheološki muzej Zadar 4788, Memorijalni centar "Nikola Tesla" Smiljan 3096.

Održani su brojni programi uživo, gdje je to bilo moguće, a svoje iznimno kreativne i atraktivne programe, različita i bogata događanja, izložbe, stalne postave, glazbena događanja, radionice, filmove, spotove posjetitelji su mogli pratiti preko digitalnih kanala i medija kao virtualne 3D šetnje, proširenu stvarnost, video mapping, video zapise, filmske projekcije, live stream...


Pogledajte priču koju je tijekom Noći muzeja emitirao naš središnji Dnevnik:

U Zagrebu, koji je pogođen razornim potresom i oštećenjima muzejskih zgrada i fundusa, interes za virtualni posjet tradicionalno je bio veliki za Tehnički muzej Nikola Tesla s 3039 pretraživanja, Muzej čokolade imao ih je 2544, Arheološki muzej 1720, Muzej suvremene umjetnosti 1368, Hrvatski prirodoslovni muzej 1343, Lauba 1295.


Muzej grada Pregrade zabilježio je 1527 pretraživanja, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika Split 1219, JU u kulturi Solin 2909, Dvor Veliki Tabor 1001, Gradski muzej Karlovac 1066, Muzej krapinskih neandertalaca 937.

Muzej grada Rijeke imao je 864 pretraživanja, a omogućio je i 'živi' obilazak Palače šećera i izložbe Riječki torpedo - prvi na svijetu, Dvor Trakošćan online se pretraživao 628 puta, Narodni muzej Labin 572.


Kao simbolična gesta sudjelovanja u Noći muzeja uslijed katastrofalnog potresa koji je zadesio Sisačko-moslavačku županiju, održana je izložba na otvorenom u organizaciji djelatnika Galerije Krsto Hegedušić i Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja.


Hrvatsko muzejsko društvo posebno ističe Dječji vrtić Potjeh u Slavonskom Brodu s 392 pretraživanja, te program OŠ Braće Radić, Bračević, Donji Muć, koji je izazvao veliki interes, pa je na platformi zabilježeno 1083 pretraživanja sadržaja.

Digitalna Noć muzeja na HRT-u


Hrvatska televizija emitirala je posebnu emisiju za Noć muzeja na Prvom programu koja se emitirala iz studija Dnevnika, koji je pružio mogućnost proširene stvarnosti pa su gledatelji imali 'ušetati' u svijet muzeja.


Pogledajte snimku emisije Digitalna Noć muzeja:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!