Zadarske večeri

06.07.2022.

21:58

Autor: Jana Haluza/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Zadarske večeri

Zadarske večeri

Foto: HTV / HRT

Večeras se otvoreni podij na rimskom forumu pred crkvom svetog Donata pretvara u plesnu bajku. Sve je spremno za izvedbu baleta "Petar Pan".


Prvi put u povijesti klasičnog baleta na ovim prostorima jedno će se baletno djelo izvesti s lutkama, uz sudjelovanje Zadarskog lutkarskog kazališta. Vodimo vas u Nigdjezemsku uz Petra Pana Brune Bjelinskoga, uz njegov balet praizveden 1966., pedeset godina kasnije postavljen u HNK u Zagrebu u koreografiji Giorgia Madie, a sada, 5 godina kasnije time se obilježava 30. obljetnica skladateljeve smrti.

Kao da djelo doživljava novu praizvedbu umjesto klasičnog baleta, za koji je pisan, izvest će ga ansambl Zadarskog lutkarskog kazališta, polaznice suvremenog plesa Zadarske glazbene škole Blagoja Berse i plesači show programa i mjuzikla iz Beograda, svi pod redateljskim vodstvom Roberta Boškovića.

Pred Donatom su 2 scene, jedna za scensku, a druga za glazbenu izvedbu, na ovoj drugoj je smješten simfonijski orkestar HRT-a kojim će dirigirati skladateljev sin Alan Bjelinski, najbolji poznavatelj toga opusa uz koji je odrastao.

Festival traje do 1. kolovoza i zatvara se još jednom večeri Bjelinskog, između čega se program odvija većinom unutar Crkve sv. Donata i vraća svojem izvornom programskom profilu oživljavanja rane glazbe mahom zadarske provenijencije.

Cijeli je festival posvećen osnivaču Pavlu Dešpalju koji nas je zauvijek napustio prošle zime, a vrhunac će osim otvorenja biti praizvedba novog programa „Hekuba" svjetski poznate glazbene medijevalistice, Zadranke Katarine Livljanić i njezina ansambla Dialogos, izvijestila je za Dnevnik Jana Haluza.


- Ne mogu točno biti siguran da li je zbog mene pisao, ali sam siguran da je bio inspiriran dječjim igrama i vragolijama mog brata i mene koje su ga možda podsjetile na igre i priče pa tu je osim Mačka u čizmama i Petar Pan, rekao je Alan Bjelinski, dirigent.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!