Bjelovarski maturant na Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi

18.05.2021.

16:40

Autor: Regionalni dnevnik/HTV/Marijana Kranjec/A.P.C.

Bjelovarski maturant Nikola Mamić

Bjelovarski maturant Nikola Mamić

Foto: Regionalni dnevnik/IMS/HTV / HRT

Dok maturanti broje zadnje sate u školskim klupama, pred jednim iz bjelovarske Prirodoslovno-matematičke gimnazije, prije posljednjih priprema za maturu, još je i Međunarodna filozofska olimpijada. Nikola Mamić boje Hrvatske branit će među stotinu vršnjaka iz 50 zemalja.

Posljednji sat filozofije u školi za Nikolu Mamića nije i zadnja prilika da pokaže što zna. Potkraj svibnja čeka ga veliki ispit. Vjeruje da će to uspjeti dobro uskladiti s maturom jer, kaže, filozofija mu je hobi. 


- Zahtjevno kao takvo nije, jer obično ja čitam filozofiju kao hobi. Zapravo sam se kvalificirao na to natjecanje iz hobija, nije mi teret, pa vjerujem da ću dobro uskladiti maturu s tim, kaže. 


U kvalifikacijama je polemizirao na tezu Marthe Nussbaum po kojoj strah i monarhija idu zajedno. Sada ga, zbog pandemije, umjesto u Kazahstanu, za računalom čekaju četiri sata s jednom od četiriju ponuđenih teza - za esej na temu utopije i društvo. To što je sve na engleskom, nije mu problem. 


Ovaj skromni mladić neće se pohvaliti da je i ovogodišnji hrvatski pobjednik natjecanja mladih prevoditelja.


Njegova profesorica Željka Holjević kaže kako je motivaciju zapravo pronašao sam.


- Mislim, kad je počeo čitati, najprije je dobio iz prvog testa ne dobru ocjenu i čini mi se da je onda malo krenuo kao da će ispraviti ocjenu pa ga je to zaintrigiralo, kaže prof. Holjević.


Prvi bjelovarski gimnazijalac koji će na Međunarodnu filozofsku olimpijadu ipak neće odmah i na Filozofski fakultet. 


- Namjeravam upisati matematiku, inženjerski smjer na PMF-u, vidjet ću kako prva godina ide pa ću možda na drugoj godini upisati filozofiju, odlučio je Nikola. 


Jer matematika nije ništa drugo do primijenjena filozofija, pa zna da se jedne ljubavi ne mora odreći zbog druge. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!