07:00 / 14.05.2021.

Autor: Melita Šare/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Ovi maturanti imaju svoje snove i ne odustaju od njih, unatoč pandemiji

default error photo

Lipanj će biti mjesec igre živaca za mnoge učenike, a posebno maturante. I ovaj je naraštaj uskraćen za svečano obilježavanje završetka srednjoškolske izobrazbe. Ali planova im ne nedostaje.


Sara i Karla odlikašice su, maturantice zadarske matematičke gimnazije. Obje su se već upisale na studij u Nizozemskoj. Zanima ih svemir i samo im je nebo granica.

- Upisala sam aerospace engineering na Technical university of Delft u Nizozemskoj. Svakako bi voljela pripomoći astronautima da dođu do svemira, rekla je zadarska maturantica Sara Ćosa.

-Za sada se vidim u fizici i astronomiji i u space sektoru, istaknula je zadarska maturantica Karla Hartmann.

Karla inače živi na otoku Pagu. Više od dva sata na dan troši samo na putovanje autobusom. No, od maturalnog putovanja za cijeli njezin naraštaj - ništa. Školska kolegica Antonela, koja želi na medicinu, još više žali za maturalnom haljinom.

- Da! To mi je više krivo od ekskurzije, definitivno, naglasila je zadarska maturantica Antonela Joza.

Luka je maturant koji ide na medicinu, marljivo uči za prijemni. Bez pogovora su prihvatili, kaže, novu situaciju, ali što je izgubljeno, izgubljeno je.

- Uzeto nam je i maturalna ekskurzija od sedam dana, gdje bi se razred možda zbližio. Životno iskustvo, koje nam je oduzeto i nećemo ga imati, rekao je zadarski maturant Luka Sabalić

Jakov želi na arhitekturu. Trebalo je znati pripremati matematiku bez nastave uživo. Ali profesorica se snašla.

- Koja je snimala videa i objavljivala ih na You Tubeu pa smo mogli stvarno lagano pratiti, poručio je zadarski maturant Jakov Zorić.

Ali pratiti tempo mladog Mislava, zato nije lako. Dvaput državni prvak iz geografije, sada planira na geofiziku. Čim je napunio osamnaest imao je velike planove. Zadarski maturant Mislav Maldini kazao je kako se prijavio na kviz "Potjeru".

- Ne brinem, to su ambiciozna djeca, izabrala su školu koju jesu, dodala je ravnateljica Gimnazije Franje Petrića Blanka Pedišić.

Malo izolacija, malo online nastava, bez maturalnih odijela i haljina i ekskurzije. No, oni ipak "grizu". Ne odustaju od svojih snova.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!