Cjeloživotno učenje na osječkoj umjetničkoj akademiji

19.04.2023.

15:00

Autor: Hrvoje Šimunović/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

Radionica na osječkoj akademiji

Radionica na osječkoj akademiji

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku su za sve zainteresirane, a u sklopu programa Tjedna cjeloživotnog učenja glume i lutkarstva, pripremili intenzivni program kojim će približiti osnovne principe glume i lutkarstva te njihove specifičnosti.

Posebna značajka tog programa je što se svakom polazniku pristupa na individualan način čime se analiziraju sposobnosti i kompetencije polaznika, a radionicu je posjetila i ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska koju su dočekale red.prof.art. Tatjana Bertok-Zupković i doc.art. Tamara Kučinović s Akademije za umjetnost i kulturu Osijek:

- Naglasak stavljamo na segmente u kojima je polaznik slabiji i u kojima mu je potrebna profesionalna pomoć. Razvija se motorika, osjećaj za prostor, mašta i promatranje neživog svijeta iz jednog novog kuta, lutkarskim i glumačkim očima, ističu organizatori programa.

Polaznike će mentori provesti kroz osnovne informacije o glumi i lutkarstvu.

- Informirat ćemo ih i o Akademiji, našem odsjeku, o glumi, lutkarstvu i onome što najviše zanima naše polaznike, a to su prijemni ispiti. Dat ćemo im savjet, kao mentori, a možda i budući profesori, što bismo im mogli predložiti u izbor u literature i načinu pripreme, najavljuje profesorica Tatjana Bertok-Zupković.

Našu su ekipu dočekali studenti druge godine lutkarstva koji su demonstrirali vježbu hodanja s maroinetom:

- To je težak i dug proces za koji treba puno strpljenja. Znamo ovako ukrug hodati satima, ističe profesorica Tamara Kučinović.

O toj će vještini, kao i mnogim drugim znanjima, polaznici Tjedna cjeloživotnog učenja doznat će više tijekom programa.

Na njima će kasnije biti odluka koju će tehniku odabrati za prijemni ispit.

- Pokušat ćemo im približiti što se ovdje radi i pomoći im da se pripreme za prijemni ispit, zaključila je Kučinović.

Program počinje u četvrtak 20. travnja a sve informacije nalaze se na mrežnim stranicama osječke Akademije.

Vježba hodanja s marionetom

Vježba hodanja s marionetom

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!