Studenti u Puli izveli jednu od najpoznatijih opera

17.04.2023.

09:12

Autor: Jana Radić/Vijesti iz kulture/HRT/V.M.

"Orfej i Euridika"

"Orfej i Euridika"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

U Istarskom narodnom kazalištu izvedeno jedno od najpoznatijih djela operne litearture - "Orfej i Euridika". Na sceni pulskog kazališta nastupili su studenti Muzičke akademije u Puli.

Je li među njima neka buduća proslavljena Tosca ili Madama Butterfly provjerila je ekipa Vijesti iz kulture:

Orfej ne prihvaća gubitak svoje voljene Euridike te kreće za njom u podzemni svijet kako bi je vratio - poznata priča o dvoje ljubavnika pretočena je u prepoznatljive i zavodljive arije skladatelja Christopha Willibalda Glucka.

Na scenu pulskoga kazališta donose je mladi pjevači:

- Jako mi puno znači, ovo je zapravo početak, početak na neki način moje buduće karijere ako dođe do toga, tako da, sve mi znači, rekla je Lana Živčić koja je nastupila kao Orfej.

Njezina partnerica bila je Kristina Abramović koja je izvela ulogu Euridike:

- Mislim da je ovo stvarno velika čast, bilo je stvarno lijepo raditi, i u kratkom vremenu napraviti jedno ovakvo veliko djelo. Profesor Ozren Prohić je stvarno izvrstan profesor i stvarno smo mogli jako puno naučiti i dobiti, ne samo na ovom projektu nego i kroz cijelu godinu, kroz sve što smo radili s njim. Vjerujem da će nam ovo biti rast da se dalje razvijamo kao pjevači, istaknula je Kristina.

Uz redatelja Ozrena Prohića, autorski tim čine i Almira Osmanović te Sofija Cingula. Komornim orkestrom te Akademski mještovitim zborom Muzičke akademije u Puli ravnao je maestro Domeniko Briški:

- Svi mi učimo ovdje, svaki projekt je jedno novo iskustvo, a može se učiti samo tako, učenjem kroz rad, poručio je Briški.

Ovo je već četvrti operni projekt pulske Muzičke akademije i Istarskog narodnog kazališta. Želja je studentima omogućiti iskustvo velike scene.

- Konkretno za studente solo pjevanja ovo je izuzetno važno jer ovo ih uvodi praktički u svijet opere gdje se oni mogu iskušati već u studentskim danima na sceni, ustvrdio je dekan Muzičke akademije u Puli Dražen Košmerl.

Planirane su dvije izvedbe s dvije različite postave pjevača kako bi kulturna javnost mogla pobliže upoznati mlade nadarene umjetnike

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!