Dan bez veze: Učenici ekrane zamijenili plesom, crtanjem i sportom

16.06.2021.

23:02

Autor: Irena Košar/Dnevnik/IMS/HRT/J.L.

"Dan bez veze"

"Dan bez veze"

Foto: HTV / HRT

Dan bez mobitela, laptopa, interneta, ukratko - dan bez veze. Tako je danas bilo u Osnovnoj školi Rapska u Zagrebu. Učenici i učitelji ekrane su zamijenili plesom, crtanjem, sportom, i uživali.


Mobiteli u torbama, učenici se na školskom dvorištu igraju i druže. Zajedno sa svojim učiteljima proveli su jedan dan bez mobitela i laptopa. Djeca kažu – bilo je super. Igrali su gumi-gumi, plesali, a bilo je tu i izviđačkih zadataka, potraga za blagom, neki su se okušali i u novim vještinama, poput sviranja bubnjeva.

- Ovakvi dani nam unesu neku radost, potaknu nas na druženje i vedrinu i sretni smo, kaže Iva, učenica 8. razreda.

Zanimljivo je da je na ideju još prije nekoliko godina došla učiteljica informatike Mirena Maljković

Ističe da je cilj kod djece osvijestiti da previše vremena provode pred ekranom te važnost fizičkog kretanja.   

Prema nekim istraživanjima, učenici pred ekranima provode i po nekoliko sati dnevno i treba ih što više poticati na fizičku aktivnost.

- Sad kad je došlo lijepo vrijeme, vidimo stvarno na njihovim licima koliko su se relaksirali kada izađu, koliko su sretni, što su zajedno, što se druže i to je stvarno ono što je njima potrebno, kazala je ravnateljica OŠ Rapska Dijana Dujmović.  

Dan bez veze, odnosno bez mobitela i interneta pokazao se punim pogotkom jer zadovoljni su bili svi - i učenici i učitelji.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!