Daruvarski učenici upravo stvaraju električni automobil

04.03.2022.

07:00

Autor: Marijana Kranjec/Regionalni dnevnik/HRT

Sve financira sama škola

Sve financira sama škola

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Daruvarska Tehnička škola po broju učenika najveća je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, ali i nadaleko poznata po svojim zelenim projektima. Najnoviji ide u korak s najsuvremenijom tehnologijom koju zajedno svladavaju i profesori i učenici. U njezinim radionicama upravo se stvara prvi školski električni automobil.

- Imamo kontrolere, oni nam služe da kontroliramo motore. Oni u biti daju koliko gasa i kočnice treba dati. Imamo punjač, punjač u biti šalje struju do baterije, čime punimo baterije - tako srce i krvotok zelenog stroja opisuje Kristijan Kovačević, učenik 4. r. tehničar za računalstvo u Tehničkoj školi Daruvar, budući student elektrotehnike kojemu je san rad u autoindustriji.

Upravo su takva znanja učenicima htjeli omogućiti profesori kada su predložili da se u školi sklopi električni automobil.

- Volim često reći učenicima da je ovo sada vrijeme koje mi proživljavamo ono isto koje je bilo kada je prije sto godina izumirao parni stroj. Samo nismo mi još uvijek toga svjesni i po mojim kriterijima to nekako sporo ide, ali to je naša realnost, kaže nastavnik prometne skupine predmeta Boris Bogdan.

U dvije godine nabavljena je i prilagođena karoserija, četiri baterije, dva motora i drugi dijelovi, a posao još traje. No kada bude gotov ovo neće biti igračka.


- Na primjer, Golf 8 plug in hibrid, koji ima i motor s unutarnjim izgaranjem, ima bateriju od 13 kWh. Mi imamo 21 kWh, a taj Golf prođe 80 km autonomno. Znači, mi ćemo ići sigurno preko 100 km što se tiče dosega, objašnjava Krešimir Ećimović, nastavnik elektrotehničke skupine predmeta.


Sve financira sama škola, a proračun se vrti oko 100 tisuća kuna.


- Malo smo to razrijedili tijekom godina pandemije, pa smo nešto ušparali sa strane što se tiče energenata, ali imamo i autoškolu i obrazovanje odraslih u sklopu škole, pa nešto iz vlastitih sredstava, kaže ravnateljica Sanja Klubička.


Želja im je dovršiti ga do kraja nastavne godine kako bi postao promotivno vozilo za državno natjecanje, ali i za predstavljanje škole budućim polaznicima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!