U Varaždinu edukacija za pilote dronova

06.07.2021.

17:51

Autor: Danijela Bratić-Herceg/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HRT / HTV

Bespilotne letjelice naša su budućnost. No one nisu samo igračke. Itekako je važno naučiti njima sigurno i odgovorno upravljati. Stoga je varaždinski Fakultet organizacije i informatike odlučio razviti edukaciju za pilote dronova. Prve radionice počinju već krajem kolovoza. 

Varaždinski studenti i srednjoškolci idu ukorak sa svjetskim trendovima. Od jeseni će se moći educirati za vožnju bespilotnih letjelica. I to u sklopu nove Akademije dronova.

- Polaznici će se upoznati s osnovama leta, pravnim regulativama u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji kroz praktični dio ćemo naučiti polaznike kako sigurno i odgovorno upravljati bespilotnim letjelicama i naravno pokrit ćemo područja primjene bespilotnih sustava, naglasio je docent na FOI-u Boris Tomaš.

Na Fakultetu organizacije i informatike djeluju čak dva istraživačka laboratorija koja su sudjelovala u pokretanju cijele priče.

- IOT lab i laboratorij za umjetnu inteligenciju, stručnjaci iz ta dva laboratorija koji se inače bave i projektima istraživačkim, čak tri projekta Hrvatske zaklade za znanost, osmislili su zajedno u suradnji sa stručnjacima iz Elektrostrojarske škole i šire program ove radionice i ja vjerujem da će svim polaznicima to biti izuzetno interesantno, istaknula je dekanica FOI-a Nina Begičević Ređep

A projekt je osmišljen u suradnji s europskim Talent centrom i Varaždinskom županijom koja je dosad za pripremu poligona i opremu izdvojila oko 400 tisuća kuna.

- Radionica će se provoditi u perivoju dvorca Šaulovec i na nogometnom igralištu u naselju Črešnjevo što vjerujem da će predstavljati određeni izazov, odnosno stvoriti svim polaznicima poseban doživljaj, dodala je zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec.

Prijave za prvu radionicu koja počinje 30. kolovoza, a trajat će pet dana, su u tijeku. Educirat će se 10 polaznika - studenata i učenika srednjih škola. A nakon pilotske radionice kreću redovite edukacije kroz godinu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!