Ljeto provode učeći hrvatski jezik i kulturu

06.07.2021.

12:02

Autor: Vijesti iz kulture/Hina/V.M./HRT

Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture

Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture

Foto: Hrvatska matica iseljenika / Sveučilište u Zagrebu

Tradicionalno ljeti Hrvatska matica iseljenika i Sveučilište u Zagrebu organiziraju Sveučilišnu školu hrvatskoga jezika i kulture, a sada imaju i novi projekt kojim se stipendiraju Hrvati izvan Hrvatske. 

Već tradicionalna Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture počela je 28. lipnja i traje do 23. srpnja u Zagrebu, a ovogodišnji program škole i stipendiranja u emisiji Dobro jutro, Hrvatska predstavila je Mirjana Piskulić, rukovoditeljica Informacijskog odjela Matice iseljenika i voditeljica kulturnih programa u Sveučilišnoj školi hrvatskog jezika i kulture: - Svaki put kažem polaznicima da otvore svoje korijene i da ih natope sa svim onim što tu čuju jer to je njihovo i imaju pravo na to. Ja sam rođena u Južnoj Africi i da me roditelji nisu doveli u Hrvatsku ja sam možda danas mogla prvi put doći s 63 godine u Hrvatsku i reći da sam Hrvatica koja ne govori hrvatski, ističe Mirjana Piskulić.


Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture namijenjena je mladima hrvatskoga podrijetla, ali i svim drugim studentima koji žele upoznati Hrvatsku, steći ili proširiti svoje znanje o njoj, naučiti ili usavršiti hrvatski kao ini jezik. 


- Sastoji se od akademske nastave jezika u organizaciji Sveučilišta u Zagrebu te programa kulture u organizaciji Hrvatske matice iseljenika, napominju organizatori.


Sveučilišnu školu mogu pohađati i učitelji hrvatskoga kao inoga jezika koji se žele usavršavati u području ovladavanja jezikom sudjelujući u nastavi i pohađajući predmet koji je samo njima namijenjen.


Matica iseljenika podržala je i novi projekt stipendija za Hrvate izvan Hrvatske koju je organiziralo sveučilište Bernays.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!