08:17 / 30.06.2021.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HTV/E.P.C.

I neke gimnazije imaju prijemne ispite

Damir Jelenski, prof, ravnatelj Gimnazije Tituša Brezovačkog, Zagreb

Damir Jelenski, prof, ravnatelj Gimnazije Tituša Brezovačkog, Zagreb

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Posljednji je dan ljetnog roka državne mature, obavezne za gimnazijalce, a za one iz strukovnih škola po odabiru. Ovog tjedna u ponedjeljak i utorak pisale su se A i B razina iz matematike, a posljednjeg dana još se pišu logika i glazbena umjetnost. Na redu su prijemni ispiti u neke srednje škole, pa i gimnazije (za bivše osmaše), zatim elektronski upisi u srednje škole, a za one koji su maturirali upisi na fakultete. 

U nekim gimnazijama, kao u Titušu Brezovačkom, pa i u Prirodoslovnoj gimnaziji Vladimira Preloga te XV. gimnaziji, zagrebačkom MIOC-u, baš se danas pišu i prijemni ispiti za upis u prve razrede, jer imaju više prijavljenih osmaša nego mjesta. O državnoj maturi i upisima u srednju školu u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorio je prof. Damir Jelenski, ravnatelj Gimnazije Tituša Brezovačkog u Zagrebu.

- Moramo biti zadovoljni provedbom državne mature, koja je zaista najosjetljiviji dio školovanja srednjoškolaca u gimnazijama i strukovnim školama. Polagali su je svi koji žele upisati fakultet, a nisu svi imali jednake uvjete. Ovo je već druga školska godina pod epidemiološkim mjerama, na neke smo se naučili, ali moramo znati da lani zagrebački, a ove godine maturanti s Banovine, nisu zbog potresa imali jednake uvjete kao ostali, upozorava Jelenski.

Dodao je kako drži palčeve svima da takvi uvjeti neće negativno utjecati na rezultate mature. U Gimnaziji Tituša Brezovačkog, čija je zgrada teško stradala u potresu i obnavlja se, pa su njezini učenici i protekle godine bili "podstanari" u I. Gimnaziji u Novom Zagrebu, srećom nitko nije državnu maturu morao polagati iz samoizolacije. Maturanti Tituša Brezovačkog već godinama ispite državne mature rješavaju sa 70-90 posto, pa za njih nije pitanje jesu li ispiti bili teški, kaže ravnatelj popularne gornjogradske gimnazije.  Vjeruje da su  ispitni zadaci bili izbalansirani, kao i prethodnih godina. 


Zašto se pišu prijemni ispiti za neke gimnazije?


- Već neko vrijeme, a za našu gimnaziju ovo je već treća godina, u XV. Gimnaziji peta godina, prisiljeni smo dati prijemne ispite jer se nije mogla napraviti razlika među velikim brojem odlikaša s prosjekom 5.0. Moramo znati da među odlikašima postoje dvije grupe - oni s 5,0 i ostali odlikaši. Kod ovih drugih se u elektronskom sustavu upisi.hr lako napravi distinkcija, podvuče se crta kod druge decimale, no za one s 5,0 to nije moguće. Tako smo prije dvije godine morali upisati razred više. Dakle, morali smo napraviti razredbene ispite, kako bismo mogli upisati onoliko učenika koliko naša škola može primiti. Drago mi je da imamo velik interes za našu gimnaziju, međutim, mi smo relativno mala gimnazija, s četiri  razreda - i jedina smo opća gimnazija u Zagrebu koja ima razredbeni ispit, rekao je. 


Jesenski rokovi i upisi na fakultete  


- Što se tiče jesenskog roka državne mature, o tome u Titušu Brezovačkom uopće ne brinemo, jer već dugo nismo imali jesenski rok. Ako se slučajno netko pojavi za ovaj rok, organizirat ćemo ga, rekao je Jelenski. 


- Postoji jesenski upisni rok za učenike 8. razreda koji se nisu uspjeli upisati u 1. upisnom roku. Na stranicama upisi.hr oni mogu potražiti sve potrebne informacije, a ako se žele upisati u Gimnaziju Tituša Brezovačkog, mogu informacije potražiti na stranicama naše škole. Studenti sve informacije mogu vidjeti na stranicama postanistudent.hr, no oni to već znaju, poručuje ravnatelj gornjogradske gimnazije.   

Pogledajte razgovor:Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!