"Innovation Academy": Srednjoškolci stječu vještine za poslove budućnosti

22.08.2022.

20:17

Autor: Irena Košar/I.B./Dnevnik/HRT

"Innovation Academy"

"Innovation Academy"

Foto: Dnevnik / HRT

U Zagrebu se, šestu godinu, održava ljetni program za srednjoškolce "Innovation Academy". Sudjeluje 180 učenika iz cijele zemlje, koji će kroz osam različitih programa stjecati nova znanja te komunikacijske i digitalne vještine važne za poslove budućnosti.

Kako postati vođa tima? Kako razraditi ideju i prezentirati je investitorima? Kako se što bolje predstaviti u poslovnom okruženju - samo su neke od vještina koje će naučiti ovi srednjoškolci.

- Na programima ih baš učimo za poslove koji će tek postojati u budućnosti, neke od vještina na kojima radimo su projektni menadžment, kreativnost, vodstvo, ističe Andrej Hanzir iz Hrvatskog ureda za kreativnost i inovacije.

I zato je jedan od traženijih programa "Budući vođa"- na kojem učenici savladavaju prezentacijske i motivacijske vještine.

- To su znači sposobnost rada u timu, sposobnost nošenja sa stresom, sposobnost prepoznavanja kvalitetnog vodstva i nekvalitetnog vodstva, sposobnost usmjeravanja svojeg fokusa na ono što je bitno, naglašava mentor Branimir Suk.

- Voljela bih naučiti kako bolje voditi tim, jer smatram da će mi to pomoći na fakultetu i kod zapošljavanja, rekla je Laura, učenica iz Sunja.

Yazdan
je u Hrvatsku došao iz Irana prije više od tri godine. Zbog ljubavi prema fonetici odabrao je radionicu govorništva.

- Volim fonetiku i bavim se proučavanjem. Hrvatski jezik nije moj materinji jezik, to je meni kao drugi strani jezik, i to me potaklo da se uključim u to predavanje, kaže.

U pet dana, koliko traju radionice, učenici će ovladati vještinama iz poduzetništva, digitalnog marketinga i IT sektora. Inka se odlučila za programiranje.

- Osobno me to zanima, jer je i moj neki plan u budućnosti se nastaviti baviti time, to je čak mislim i neka budućnost mladih, jer tehnologija se jako brzo razvija, ističe.

A s tehnologijom razvijaju se i novi poslovi, u kojima bi im nove vještine mogle biti od velike koristi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!