U Šibeniku promovirana četvrta generacija "inženjera budućnosti"

07:00 / 08.05.2022.

Autor: Ana Bralić/Regionalni dnevnik/HRT

Promocija na Studiju energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora

Promocija na Studiju energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Promocija četvrte generacije inženjera prvostupnika energetskih tehnologija održana je u Šibeniku. Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora zajednički su prije 7 godina pokrenuli grad Šibenik i Sveučilište u Zagrebu. Jedinstven je to studijski program u Hrvatskoj a njegovi diplomanti vrlo su traženi na tržištu rada.

Oni će osmišljavati nove tehnologije u energetskom sektoru, brinuti da one dobro rade te da resurse koje imamo ostavimo i budućim naraštajima. Dislocirani studij Zagrebačkog sveučilišta, koji zajedničkim snagama podržavaju FER i FESB, upisuju studenti iz cijele Hrvatske.

Žana Bartošak u Šibenik je stigla iz Požege. Studij ju je privukao jer se kaže - radi o bodućnosti, Hrvatske i svijeta. Naime, zelena energija sektor je koji najviše raste u Europi i svijetu. Pa je njihova struka vrlo tražena.

- Neki rade na vrlo inovativnim poslovima. To su uglavnom poslovi vezani direktno uz obnovljive izvore energije. Neki su na doktorskom studiju - troje kandidata iz prve generacije su na FER-u, a jedan kod mene radi na velikom projektu obnovljivih izvora energije koji je financiran iz EU fondova, kaže voditelj Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora prof. Marko Delimar.

Utemeljen prije 7 godina, u isto vrijeme kada su i Ujedinjeni narodi donijeli rezoluciju o ciljevima održivog razvoja, taj studijski program pokazao se kao pun pogodak.

- Oni koji su diplomirali na ovom studiju imat će izrazito važnu ulogu ne samo u promišljanju hrvatske energetske politike u budućnosti, za što se isto osposobljavaju, nego će pronalaziti i tehnička rješenja koja će ubuduće omogućiti da energije u našoj domovini bude dovoljno, dodao je rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.

Grad Šibenik dao je i uredio prostor za Studij jer u razvoju visokog obrazovanja vidi svoju budućnost. Gradonačelnik Željko Burić napominje kako je grad napravio veliki iskorak i u studentskoj infrastrukturi - dobio je studentski dom, sustav prehrane, a nadopuna studentskom standardu je i novi komunalni prijevoz.

A Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora ostvaruje sve studentske ambicije. Digitalna tranzicija i zelena energija su budućnost, a oni imaju kartu za to odredište.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!