Mladi poljoprivrednici iz slavonske općine Kaptol primjer su da uz dobru poslovnu ideju poljoprivreda može biti unosna, a život na selu prednost. Iz Zagreba su se vratili na obiteljska imanja i, uz potporu lokalne zajednice, počeli graditi uspješne i autentične proizvode - džin, biljne likere i piva.
U nasadu šljive koji je ovo dvoje mladih poljoprivrednika uzelo u zakup - rezidba u punom jeku. Njihovi destilati itekako su traženi pa sirovine već sada nemaju dovoljno..
- Povećavamo svoju proizvodnju za 10, 15 do 20 posto ovisno od godine, svake godine se širimo, ali isto tako pažljivo i biramo da bi zadržali kvalitetu destilata, kaže Mihovil Pranjić.
Imaju i vlastiti nasad dunje i kruške, vinograde. Najponosniji su na malu obiteljsku destileriju u kojoj na godinu proizvedu 10 tisuća litara craft džina, biljnog likera... Sve su izgradili vlastitim novcem i radom.
- U budućnosti planiramo to podići na 20 tisuća litara, ono što nam je iduća stepenica je proizvodnja vinjaka i imamo još planova oko par destilata, kaže Iva Pranjić.
Sve mora nositi nostalgične okuse i mirise papučkih obronaka. Ostavili su posao u metropoli da bi pokrenuli vlastiti biznis i svladali tajne zanata.
Proizvodnja voća sada ih hrani, a pšenice i ječma ratara i craft pivara Josipa Pavičića iz Alilovaca. Nastavio je tradiciju ratarenja na obiteljskom gospodarstvu, a proizvodnjom craft piva dao joj i vlastiti pečat. Koristi, kaže, mora imati cijela zajednica.
- Eto, i ovaj slad koji mi ostane nakon kuhanja predamo lokalnim gospodarstvima koja imaju stoku, kvasac isto i to sve nekako se dodatno iskoristi i podiže vrijednost onoga što radimo, reći će Josip.
Važna je ovdje i generacijska solidarnost, ali i potpora zajednice. Jedni druge promoviraju, ustraju na kvaliteti i prepoznatljivosti. Osnažuju zajednicu u koju se vratili pokazujući da ruralna Slavonija ima golem potencijal. Samo ga treba otkriti...