Kako zaustaviti nasilje: svaka reakcija može promijeniti život nekom djetetu

19:45 / 19.11.2021.

Autor: Dominique Bratović-Vela/Dnevnik/B.A./HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Svjetski je dan prevencije zlostavljanja djece. Hrvatska je potpisnica Konvencije o pravima djeteta, a ima i zakone koji djeci osiguravaju pravo na zaštitu od svih oblika nasilja i iskorištavanja. No, prema podacima MUP-a, u prvih devet mjeseci ove godine broj kaznenih djela na štetu djece veći je za 20 posto. Nasilje nad djecom sve je raširenije i u virtualnom svijetu...

Škola je mjesto druženja, prijateljstava, učenja, ali i među djecom može doći do nesuglasica, pa i sukoba. Zato o njima treba razgovarati i naučiti mlade kako nenasilno riješiti problem, ističe Tjaša Juraković, pedagoginja u OŠ Središće u Zagrebu.


- Kod učenika nižih razreda najčešće je verbalno nasilje, ima i fizičkog, kako prelaze od petog do osmog razreda tu se sve više pojavljuje elektroničko nasilje, kaže.


Teško će se odgojiti bolje, nenasilne generacije, ističe, bez suradnje s roditeljima. Kaže kako trebaju postepeno razvijati odnos povjerenja kako bi im se dijete moglo povjeriti ako osvijesti da je postalo žrtva nasilja, da ulazi u neka rizična ponašanja koja treba pravovremeno sanirati.


No što ako djetetu najveća opasnost prijeti u roditeljskom domu?


- U 2020. svjedočili smo korona mjerama, sve je više djece i obitelji zatvoreno u obiteljskom domu, imali smo potres koji je svjedočio egzistencijalnoj krizi, kaže Ana Veočić, dipl. socijalna radnica iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu u Osijeku.


A u takvim izvanrednim okolnostima sve je teže pružiti pomoć djeci drugdje.


- Potreba za smještajem djece izvan matične obitelji je porasla tako da se događaju situacije da se djeca trebaju izmjestiti a nemaju gdje, kaže Vanja Šokić, mag. psih, iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu u Osijeku.


Studeni je u cijelom svijetu posvećen podizanju svijesti o važnosti zaštite prava i dobrobiti djece.


- Tu postoji žrtva, tu postoji počinitelj, ali svi smo promatrači koji trebamo biti aktivno uključeni i ne zanemariti svoju odgovornost, ističe Šokić.


Svaka reakcija, pa i anonimna prijava putem MUP-ove aplikacije Red button, može promijeniti život nekom djetetu - navrijeme.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!