Kampanja Budi mRAK poziva mlade na besplatno cijepljenje protiv HPV-a

23.11.2021.

20:36

Autor: Diana Roko/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Porastao interes za cijepljenje učenika

Porastao interes za cijepljenje učenika

Foto: Dnevnik / HTV

Kampanja Budi mRAK otkrila je koliko su mladi slabo informirani - osamdeset posto njih ne zna koliko je HPV raširen te da im je dostupno besplatno cjepivo protiv bolesti koju uzrokuje. No ohrabruje činjenica da se sve više mladih ipak cijepi i tako osigurava zdraviji život u zrelijoj dobi.

Jana se protiv HPV-a cijepila prije dvije godine. Na studiju medicine dobila je sve potrebne informacije - cjepivo smanjuje rizik od čak šest vrsta raka! Svoje je prijatelje uvjerila da je dobro cijepiti se.

- Dosta mojih prijateljica su imala mame koje su imale rak vrata maternice, one nisu znale da je to povezano s infekcijom HPV-a, shvatile su da će ih cjepivo zaštiti od bolesti koje su imale njihove majke, a dečki nisu voljni imati rak anusa, grla i penisa, čim se spomenu takva maligna oboljenja odmah su svi više zainteresirani, poručila je studentica medicine Ana Jelenić.

Darija je preboljela rak vrata maternice prije sedam godina. Bolest je otkrivena na redovitom pregledu, u ranoj fazi. Danas je zdrava, radi kao medicinska sestra i na svom radnom mjestu upozorava žene da je važno voditi brigu o zdravlju, a roditelje poziva da cijepe djecu. 

- Mlade roditelje usmjerujem prema školskoj medicini da se raspitaju za cjepivo, nezgodna je tema, kod nas je to još taboo, naročito kod dječaka jer oni misle da su nedodirljivi, uspijemo kroz osmjeh i razgovor razriješiti razne dileme, rekla je medicinska sestra Darija Ivanjek.

Novi podaci ipak ohrabruju - cijepilo se oko četrdeset posto učenika srednjih škola - 38 posto učenica i 24 posto učenika.

- Već više od desetak godina je cjepivo u primjeni, nije zabilježena prema hrvatskoj agenciji za lijekove niti jedna teža nuspojava, može svatko prijaviti sumnju na nuspojavu, ne samo liječnici, dodala je spec. epidemiologije Tatjana Nemeth Blažić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Cjepivo je besplatno za učenike osmih razreda osnovne škole, a ovisno o njegovoj raspoloživosti - i za sve srednjoškolce i mlade do 25 godina.

Cilj je postići procijepljenost od osamdeset posto. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!