07:00 / 24.06.2021.

Autor: Leo Škrinjarić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Mališani u općini Crnac dobili novi vrtić

Vrtić u općini Crnac

Vrtić u općini Crnac

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Velikom Rastovcu, mjestu u općini Crnac, otvoren je sedmi od ukupno 11 dječjih vrtića na području Virovitičko-podravske županije čiju izgradnju u stopostotnom iznosu financira Ministarstvo poljoprivrede putem programa mjere ruralnog razvoja Europske unije. Izgradnja područnog vrtića Lipa, koji može primiti 20 mališana, trajala je dvije godine, a radovi s vanjskim i unutarnjim opremanjem stajali su oko 3 milijuna kuna.


Novi vrtić trenutačno pohađa 19 mališana. Za roditelje koji su se do sada uglavnom koristili uslugama baka servisa ili djecu odvozili u druga mjesta na čuvanje, to je veliko olakšanje.

- Djeca će biti malo spremnija za školu, naučit će svašta, crtati, pisati, družiti se sa drugom djecom i mislim da je to veliki plus za djecu, kazao je Dario Najcer.

- Puno nam to znači za sina jer on je i predškolski, ide nagodinu u školu, kaže Sandra Sapljivi.

Područni vrtić u Velikom Rastovcu dio je jedinstvene javne ustanove u Hrvatskoj koju su osnovale tri općine, sa sjedištem u Čađavici, kako bi se racionalizirali troškovi. Uskoro će se otvoriti i drugi područni vrtić u općini Čačinci.

- To je bila ideja nas tri načelnika da udružimo vrtiće jednostavno zbog ušteda koje možemo učiniti i da olakšamo plaćanje vrtića roditeljima. Dakle, vjerojatno će biti minimalna naknada, ne možemo je sada točno izdefinirati dok ne prođe tri, četiri mjeseca da vidimo stvarne troškove vrtića, rekao je Mato Damjan, načelnik općine Crnac.

Roditelji će plaćati samo dio, ostatak će sufinancirati općina Crnac. Izgradnja ovakvih vrtića u malim ruralnim sredinama jedna je od demografskih mjera kako bi se zadržale mlade obitelji.

- Sigurno da su upravo to projekti koji poboljšavaju uvjete života u ruralnom području, nadam se i poticaj za proširenje obitelji, ali i ostanak mladih na području cijele Virovitičko-podravske županije. Na ruralnom dijelu naše županije ovo je veliki značaj. Oni koji su roditelji znaju i sami koliki je značaj djece koja idu u vrtić za odgoj i za njihovo buduće obrazovanje, kazao je Igor Andrović, virovitičko-podravski župan.

Zbog toga se na području Hrvatske trenutačno gradi 198 dječjih vrtića vrijednih više od milijardu kuna. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!