Mladi bi trebali znati upravljati džeparcem

26.03.2021.

20:54

Autor: Dominique Bratović-Vela/Dnevnik/IMS/HTV/D.S./HRT

Financijska pismenost mladih

Financijska pismenost mladih

Foto: HTV / HRT

"Čuvajte se i pazite na svoj novac", moto je ovogodišnjeg Svjetskog i Europskog tjedna novca. Djeca i mladi izdvojeni su kao posebna skupina čije financijsko obrazovanje treba unaprijediti. Provjerili smo koliko o financijskoj pismenosti mogu naučiti u školama.

Nije lako upravljati džeparcem, nitko nije baš štedljiv kažu Emilija i Elena iz zagrebačke Hotelijersko-turističke škole. Karla naglašava kako "uopće nisu naučeni kako raspolagati novcem".

Prepoznavanje problema prvi je korak do rješenja - to imaju priliku naučiti u školi - na vrlo traženoj izbornoj nastavi iz financijske pismenosti. Tamo mogu naučiti financijski planirati, kako računati kamatne stope i procijeniti jesu li za njih povoljne, ali i znati se postaviti prema poslodavcu u slučaju povišice.

Od jeseni će o osobnim financijama i štednji više učiti i bjelovarski učenici. Radi se na tome, kaže profesorica bjelovarske Komercijalne i trgovačke škole Sanja Papić - da Financijska pismenost bude fakultativni predmet.

Informacija nikad dosta 

Lani provedeno, prvo istraživanje o financijskoj pismenosti mladih pokazalo je: iako 85 posto njih dobiva džeparac, samo polovina mladih ima račun u banci. Štedi 71 posto mladih, a o novcu najviše saznaju u razgovoru s drugima.

Da djecu ne upoznajemo s novčanim pitanjima i premalo dijelimo s njima pitanja vezana za kućni proračun, upozorava Andrea Lučić s Katedre za marketing Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Zato - ako ne želimo da novac upravlja nama i bude izvor stresa - programe financijskog opismenjavanja treba ponuditi svima, i to u svim školama, poručuju stručnjaci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!