Mladi u začaranom krugu energetskih napitaka

26.03.2022.

16:53

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Zrinka Perić/Potrošački kod/HRT

Mladi i energetska pića

Mladi i energetska pića

Foto: Potrošački kod / HRT

Podaci pokazuju da sve više maloljetnika konzumira energetska pića koja su puna kofeina i šećera. Opasna je to kombinacija, koja za neke može biti kobna. Za jednog maloljetnika lani, koji do tada nije znao da ima srčanu manu, nekoliko tih pića bilo je pogubno.

Energetska pića dostupna su na svakom koraku. Jeftina su i slatka. "Najjednostavniji način kako podignuti energiju", kažu tako u reklamama, no ono što malim slovima piše na limenkama je "ne preporučuje se konzumiranje trudnicama i djeci". U Obrtničko-industrijskoj školi u Županji profesori su primijetili da djeca piju energetska pića i tijekom nastave.

Tri do četiri limenke na dan!?

- Učenici su najprijie skrivali ta pića pod stol, a sad ih hladno ostavljaju na stolu. Uopće ne znaju da ćemo mi reagirati i kako ćemo reagirati, priča Elvira Lučić, profesorica predmeta Poznavanje robe i prehrane u Obrtničko-industrijskoj školi u Županji. Profesorica Verica Vestić dodaje kako je primijetila da neki učenici piju i po tri-četiri limenke tih pića.

Pa su pokrenuli istraživanje među učenicima. Anketa je pokazala - čak 97 % učenika kušalo je energetsko piće, a 70% njih već u osnovnoj školi.

- Oko 5% učenika barem jedanput dnevno pije jedno piće. Njih oko 5% pije više od jednog piće, a njih 60 posto miješa energetsko piće s alkoholom, dodaje Elvira Lučić.

Svatko ima svoje razloge

- Ponekad, jer znam da ćemo se razbuditi, to većinom konzumiramo u školi. Uvijek budemo pospani jer smo većinom putnici. Smatramo da ćemo se tako razbuditi, kaže učenica Monika Čarapić-Stellwag.

Učenica Andrea Mištrafović dodaje kako ne konzumira više od jednog energetskog pića dnevno. Mama joj je to zabranila, kaže - a i ona je svjesna da je to štetno. Energetska pića, dodaje Andrea - pila je često jer je igrala igrice, pomagala su joj da ostane budna i za koncentraciju.

- Ja ne konzumiram energetska pića, svjestan sam da je to štetno. Ja pijem kavu. Ni to nije baš dobro, ali eto. Ovo drugo se jako često konzumira i miješa se s alkoholom. Najčešće djevojke vole Redbull votku popiti, priča jedan učenik.

Piju takva pića jer su ona "in". No znaju iz "prve ruke" da im od takvog razbuđivanja može biti loše. To se dogodilo učenici Eni Brnić.

Pića koja razvijaju ovisnost

- Kada sam ih pitala zašto to konzumiraju, jedan učenik je rekao jer mu je ukusno. Naviknuo se na okus, postao ovisnik. Drugi je kazao da ga to piće podigne. Taj je učenik pio više limenki dnevno i na kraju je klonuo, nije mu bilo dobro, upozorava profesorica Verica Vestić.

I zato su istražili što se krije u limenkama. Energetsko piće jednog proizvođača sadržava čak 7 kockica šećera. I nije problematična samo količina šećera nego i kofeina.

- U prosječnom energetskom napitku od 250 do 350 ml nalazi se onolika količina kofeina koliko možemo pronaći u jednoj do dvije šalice kave. Prije su energetski napici bili bogati i šećerom. U nekom napitku bilo je 2 do 3 žlice šećera, a sada su ti šećeri zamijenjeni brojnim sladilima, upozorava nutricionist Josip Rešetar.

Iva Pavić Šimetin iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo poručuje kako je za djecu do 12 godina bilo kakva količina kofeina štetna. Nakon 12 godina mogu konzumirati do 100 mg dnevno. Međutim, upozorava - energetska pića imaju četiri do pet puta više kofeina.

Zašto se poseže za energetskim pićima, je li uzrok prehrana?

Koliko su šećera unijeli u organizam nisu ni svjesni. Učenici nakon energetskog pića prijeđu na Coca-colu, pa pojedu čokoladu, pa odu u kafić na kavu, kaže profesorica Elvira Lučić. Uzrok zašto se poseže za energetskim pićima, i u kojem trenutku u danu, možda treba tražiti u prehrani.

- Treba posložiti prehranu, i s obzirom na sve obroke u danu vidjeti postoji li između obroka neko vremensko razdoblje ili se ništa ne konzumira. Upravo to može biti 'trigger' unosu energetskih napitaka. (...) Djeca su sklona ove napitke konzumirati kasno u danu. I to može rezultirati kasnijim odlaskom na spavanje, a to opet lošijim snom i sve je to uvod u začarani krug, upozorava Josip Rešetar.

Kofein i alkohol, opasna kombinacija

A taj začarani krug prvi je korak prema lošim prehrambenim navikama. Ne treba zaboraviti da smo u Europi najdeblji, no za to ne možemo okriviti jednu namirnicu ili piće. Opasna je igra stimulanse kao što je kofein kombinirati s alkoholom - ubrzava se rad srca, povećava se krvni tlak, što u najgorem slučaju može dovesti do srčanog udara i smrtnog ishoda.

Zbog svega smatraju mnogi da bi trebalo uvesti jaču regulativu. Do tada potrebno je educirati učenike, provjeriti što nude kantine i promijeniti asortiman pića.

Prijedlog zabrane prodaje u Hrvatskoj nije prošao

Na energetska pića plaća se poseban porez. Pravila koja vrijede na reklamiranje alkohola vrijede i za energetska pića. Uza sve to, baltičke zemlje zabranile su prodaju energetskih pića maloljetnicima, a neki trgovački lanci to su samoinicijativno u drugim zemljama povukli s polica. Prijedlog zabrane prodaje u Hrvatskoj nije prošao.

- Neke zemlje to imaju, ali neke su morale odustati jer se pokazalo neodrživim s pravnih aspekata. Primjer za to su Francuska i Italija, kaže Iva Pavić Šimetin. Pa kad zabrana ne prolazi, ne preostaje nego djecu upozoriti što unose u organizam te koje su moguće posljedice uživanja u takvim pićima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!