Najmlađi beru masline

22.11.2021.

13:07

Autor: Morana Baričević/Dnevnik u podne/HRT

Najmlađi beru masline

Najmlađi beru masline

Foto: HRT / HRT

Vrijeme je berbe maslina. U Dubrovniku u nju su se uključili i najmlađi. Učenici Osnovne škole Marina Držića ovih dana obrali su masline u dvorištu svoje škole. Boravili su na svježem zraku, zabavili se, ali i dobro odradili posao. 

27 stabala maslina u školskom dvorištu nije samo dekoracija. Rađaju svake druge godine, a beru ih učenici. Ove godine u ponešto drukčijim uvjetima.

- Maleni su u jutarnjim satima, a od velikog odmora su veliki. Radi poštivanja epidemioloških mjera nismo svi zajedno. Svaki razred ima svoje drvo – kaže Zrinka Capor, ravnateljica OŠ Marina Držića Dubrovnik.

A čini se da i svaki razred ima barem jednog iskusnog berača maslina.

- Ja, moja baba, moj nono, moj dundo, moja teta i moj rođak i moja rodica i ja svaki dan beremo masline, skoro svaki dan – kaže Petar Boris Veselić, učenik 2. razreda.

Ivana Pavlović iz 2. b razreda napominje kako treba paziti da ne ostane puno maslina i treba paziti kad se šišaju masline da se previše ne ošiša.

Ni visina stabla nije problem. Borna Šimunović iz 3. a zamoli učiteljicu da s grabljama spusti granu i onda on to poberem, otkriva nam.

U usporedbi s boravkom u učionici, berba maslina mnogo je zabavnija. Osim toga, zdravo je i korisno jer će ovogodišnji urod dati 50-ak litara maslinova ulja. Dio je namijenjen školskoj kuhinji, a dio se uvijek daruje dragim prijateljima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!