"Mirisi Božića u Konavlima" već 17 godinu donose i Dane zelene menestre - tradicionalnog blagdanskog jela iz vremena Dubrovačke Republike. Iako se ona ne kuha samo u Konavlima, nego i u drugim dijelovima dubrovačkog područja, upravo na krajnjem jugu zelena menestra ima svojevrsni festival.
Zelena menestra je kraljica brojnih blagdanskih trpeza šireg dubrovačkog područja. Prvo se skuha sušena svinjetina - panceta, glava, rebra, kobasice.
- U toj vodi od mesa, to se zove ukrop u Konavlima, onda se stave tri vrste kupusa. Stavlja se rašta ili raštika, zelj ili kelj kao što mi to zovemo, i glavati kupus, rekao je Pavo Vukić, Komaji, Konavle.
Najstarije je to zapisano jelo iz vremena Dubrovačke Republike, čak u 15. stoljeću. A ima i svojevrsnu simboliku.
- U Dubrovačkoj Republici su ljudi, koji su bili puno imućniji, koji su imali mesa u kući davali su pučanima za blagdane hranu. Znači, mesa. I tri vrste kupusa, to je kao Sveto Trojstvo, dodao je Vukić.
Ovih se dana to tradicionalno jelo nudi u konavoskim seoskim domaćinstvima i OPG-ovima, velikima i malima.
- Mi imamo jedan stol za određene grupe ljudi i ljudi koji odlaze su jako zadovoljni. Uz pjesmu i punog srca, dobro se najedu, naglasila je Sonja Bojić Vukić, Komaji, Konavle.
Upravo te mirise, ali i okuse, je većina - dok su bili mlađi - izbjegavali.
Dio je to manifestacije "Mirisi Božića u Konavlima" koja već 17. godinu njeguje i promovira tradiciju i baštinu Konavala.
- Agroturizam, priprema desetak vinara, imamo tu i jednu kušaonicu suhomesnatih proizvoda, otvoreni su i baštinski objekti - konavoski muzeji, rekao je predsjednik Udruge Agroturizam Konavle Ivo Mujo.
A zelena menestra, dobro vino i božićne pjesme čine blagdane u Konavlima nezaboravnim.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!