"World-skills" - natjecanje najboljih učenika strukovnih škola

10.05.2022.

21:34

Autor: Sunčica Findak/V.K./Dnevnik/IMS

Natjecanje najboljih

Natjecanje najboljih

Foto: HTV / HRT

Na Zagrebačkom velesajmu počeo je "World-skills", najveće strukovno natjecanje u ovom dijelu Europe. Oko 400 najboljih učenika strukovnih škola iz cijele Hrvatske natjecat će se u čak 40 disciplina - od tradicionalnih struka poput frizera i kuhara pa sve do onih suvremenijih kao što je robotika.


Cilj natjecanja pod nazivom WorldSkills Croatia 2022. je popularizacija strukovnog obrazovanja, koja je dio pokušaja korjenite promjene društvenog položaja te najmnogoljudnije grane srednjoškolskog obrazovanja u Hrvatskoj.

Iduća dva dana učenici iz 200 strukovnih škola će se natjecati u više od 40 disciplina, od tradicionalnih struka, kao što su frizerstvo i kuharstvo do suvremenih poput administracije IT sustava i pomorske nautike, te interdisciplinarnih disciplina poput robotike, priopćio je organizator.

Zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet zaželio je uspjeh sudionicima natjecanja i kazao da u Zagrebu postoji potražnja za nizom struka, među kojima najviše radnicima građevinske struke. Kazao je da je Grad potaknuo obrazovanje za protupotresnu obnovu te izrazio nadu da će ono početi već sljedeće godine.

Više od tisuću poslodavaca pozorno pratiti natjecanje

Sve je već spremno u 5 paviljona za veliko natjecanje, a time i promociju strukovnog obrazovanja. Zato će više od tisuću poslodavaca pozorno pratiti natjecanje jer su itekako zainteresirani da se u njihovim tvrtkama nađu mladi talentirani ljudi različitih struka.


- Nedavno smo imali situaciju da je jedan poslodavac čak i kada smo zatvorili paket sponzorstva izrazio želju da bude partner na ovom događaju kako bi pronašao buduće radnike, rekao je Nino Buić, pomoćnik ravnatelja Agencije za strukovno obrazovanje.

- Raditi s libelom, jer ako pogriješiš sve ide u koso. I onda morate sve ispočetka raditi, naglašava Matej Redžić, Graditeljsko-geodetska škola Osijek.

Kaže to je tražen posao i očekuje ga čim završi školu. Kao i Sven. Natječe se u robotici. Njegov robot je zanimljiv.

- Imamo tri zadatka na ovom natjecanju. Prvi je da prati liniju, drugi da skuplja snijeg i treći da taj snijeg digne pomoću dizalice, rekao je Matej.

Modernizacija strukovnih zanimanja prioritet je, ističe resorni ministar.

- Izmjene zakona o strukovnom obrazovanju su u tijeku, možemo reći pri kraju. Bit će to promjena u smislu i novog pristupa izrade kurikula, da bude atraktivnije, modernije, bolje i u što sam apsolutno siguran da će to i biti, ističe Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

A ništa manje nije važan ni nastavak školovanja.

Trenutačno je strukovno obrazovanje u Hrvatskoj organizirano u 302 škole, u sklopu 252 obrazovna programa.

Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada Faust Vrančić osvajačima prva tri mjesta održat će se 12. svibnja.

Strukovno obrazovanje je 2019. godine potpisalo ugovore vrijedne dvije milijarde kuna koje će omogućiti njegovu temeljitu reorganizaciju i modernizaciju.

Kako Zadržati najbolje učenike Sunčica Findak, novinarka HTV-a, pitala je ravnatelja Agencije za strukovno obrazovanje Milu Živčića.

- Zadržat ćemo ih da im damo bolje znanje i obrazovanje te vještine s kojima će se odmah po izlasku iz škole snaći na tržištu rada i biti najbolji svojim poslodavcima, rekao je te dodao kako novi kurikulumi nose to da će se jednim kurikulumom pokriti više kvalifikacija no što je to do sada bilo.

Kako je rekao, nastojanje je da se to završi do sredine iduće godine, a nakon kurikuluma kreće se s pripremom nastavnika kako bi svi spremno dočekali novi početak.

- Cilj ovog natjecanja je da se pokaže kako naši učenici imaju izvrsne vještine i znanja te da se, što se tiče struke, ne moramo brinuti za budućnost, naglasio je Živčić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!