06:40 / 22.07.2021.

Autor: Dajana Kruneš/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Polaznici ljetne klasične škole razgovaraju na latinskom

Polaznici škole

Polaznici škole

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Specifičnost Ljetne škole latinskoga jezika i kulture, koja se održava u Salezijanskoj klasičnoj gimnaziji u Rijeci od 19. srpnja do 1. kolovoza, je govorni latinski jezik na kojem se poučava.

- Nastojimo ga koristiti i u neformalnoj komunikaciji i tako prenijeti našim polaznicima iskustvo koje smo stekli na akademiji govornoga latinskoga u Rimu, ističu organizatori.


Kako to izgleda u praksi provjerila je ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:   

Školu organiziraju Fakultet hrvatskih studija i Hrvatska salezijanska provincija sv. Ivana Bosca, a namijenjena je učenicima srednjih škola i studentima.


- Mi ovdje govorimo latinski jezik s našim polaznicima. Njih je 10 iz cijele Hrvatske. Trudimo se prenijeti nešto s čim se sigurno još nisu susreli, prenijeti naša iskustva koja smo stekli studirajući na sličnim institucijama u Italiji, kaže Petar Ušković Croata s Fakulteta hrvatskih studija.


Don Josip Krpić iz Salezijanske klasične gimnazije dodaje da dok god žive govornici, jezik nije mrtav.


- Mi ga sad, „na aparatima“, pokušavamo malo podići. Latinski jezik mnogima koji su ga učili u školi uvijek je bio pomalo odiozan, nisu ga baš voljeli, a mi bismo željeli da ga zavole, da vide da ga se može koristiti, a latinski nam je, inače, vrlo važan u svakodnevnom životi, tim više što vidim da mnogi, koji ga ne znaju, upotrebljavaju latinske riječi na krivi način, ustvrdio je don Krpić.


Marijan Vodopija s Fakulteta hrvatskih studija našu je ekipu pozdravio na latinskom:


- Slavete pecatores, rekli bi stari Rimljani. Evo, Petar i ja na mala vrata pokušavamo uvesti govornu metodu učenja latinskog, što u Hrvatskoj nije praksa jer se većinom uči gramatika i tradicija, a mi u učionici, i što je možda još bitnije, izvan učionice, kroz večere, doručke, ručkove, kroz šetnje koristimo latinski, rekao je Vodopija.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!