Osnovci u Rijeci građanski odgoj imaju već 10 godina

01.02.2023.

07:00

Autor: Nikolina Gerek/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Građanski odgoj u Rijeci

Građanski odgoj u Rijeci

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Kako biti samostalan i snalažljiv, kako kritički promišljati svijet oko sebe - sve to učenici uče na Građanskom odgoju u Primorsko-goranskoj županiji koja je prva u Hrvatskoj uvela ovaj novi predmet. I dok se većina učenika na novi predmet tek navikava u Osnovnoj školi Nikola Tesla u Rijeci provode ga već 10 godina.

Da i djeca vole aktivno sudjelovati u radu i životu lokalne zajednice, dokazuju školarci Osnovne škole Nikola Tesla u Rijeci.


 - Krenula sam na građanski odgoj jer mi je odmah zvučalo da ćemo nešto zabavno raditi. Zanimljivo mi je zato što volim volontirati i ići anketirati ljude oko nekih stvari, rekla je Lina Vlajković, učenica 7. razreda OŠ "Nikola Tesla". 


- Zanima me volontiranje najviše zato što pomažemo ljudima besplatno, ako tako možemo reći, a zanima me i ovogodišnja tema o zatvoru, kazala je učenica Mara Vidačković


- Meni je bilo jako zanimljivo kada smo pričali o diskriminaciji i bilo mi je još zanimljivo i korisno kada smo pričali o budžetu i kako bismo trebali raspolagati novcem, rekla je sedmašica Ema Antonić.  


Oni već drugu godinu biraju građanski odgoj i školska psihologinja koja ih vodi ponosna je na njihove građanske akcije.


- Moji mali građani bili su najmlađi državljani Republike Hrvatske koji su bili educirani u oživljavanju slučajeva iznenadnih zastoja rada srca, uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora, rekla je Orjana Marušić Štimac, prof.psih., mentorica za Građanski odgoj, OŠ "Nikola Tesla", Rijeka. 


Jedna od novih tema koju obrađuju jest problem života djece čiji su roditelji lišeni slobode. 


- Dakle, najuža suradnja s uredom pravobraniteljice za djecu, s policijom, s Javnom ustanovom Prirode i raznih drugih državnih institucija, rekla je Marušić Štimac. 


Riječki model građanskog odgoja preuzima sve više škola izvan županije.


- Četrnaest gradova, županije i još jedna škola su preuzele naš model. Mi zaista, od srca i bez naknade nudimo i model i pomoć i podršku u implementaciji svima koji su za to zainteresirani. Nije nam cilj biti prvi i ostati među rijetkima, nego nam je zaista cilj da se ova važna učenja prošire što je više moguće Hrvatskom, rekla je Lana Golob iz Odjela za školstvo Grada Rijeke. 

Jer, kako tvrde u Gradu, dobili su informacije da učenici s volontiranjem nastavljaju i nakon odslušanog predmeta te se lakše snalaze u daljnjem školovanju i društvu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!